Gözler dijital dünyada da ifadenin anahtarı

Göz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Sevil Karaman, 17 Temmuz Dünya Emoji Günü kapsamında giderek dijitalleşen dünyada göz temasına dikkati çekti. “Kişiler arası iletişimde göz temasının önemi abartılamaz; dikkat, ilgi ve duygusal bağlantıyı işaret eder. Göz temasının süresi ve yoğunluğu, romantik ilgiyi, sosyal hiyerarşideki üstünlüğü veya itaati gibi birçok bilgi aktarabilir” diyen Karaman emojilerde kullanılan göz tasarımının evrimi hakkında da bilgiler verdi.

Gözler dijital dünyada da ifadenin anahtarı
Yayınlama: 17.07.2024
A+
A-

17 Temmuz Dünya Emoji Günü kapsamında dijital dünyadaki değişimlere ve göz temasının önemine değinen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Sevil Karaman, “Gözler sıklıkla ruhun pencereleri olarak adlandırılır ve bu ifadede derin bir gerçeklik yatar. Gözlerimiz inanılmaz derecede etkileyicidir ve tek bir kelime söylemeden çeşitli duyguları iletebilir. Sevinç kırışıklıklarından şaşkınlık genişlemesine veya şüphenin daralmasına kadar, gözlerimiz sürekli olarak iç durumlarımızı çevremize aktarır. Kişiler arası iletişimde göz temasının önemi abartılamaz; dikkat, ilgi ve duygusal bağlantıyı işaret eder. Göz temasının süresi ve yoğunluğu, romantik ilgiyi, sosyal hiyerarşideki üstünlüğü veya itaati gibi birçok bilgi aktarabilir” diye konuştu.

“BİR KÜLTÜRDE UYGUN OLAN GÖZ TEMASI, BAŞKA BİR KÜLTÜRDE AGRESİF VEYA SAYGISIZ OLARAK ALGILANABİLİR”

Günlük hayatta sıkça kullandığımız emojilerdeki göz tasarımlarının evrimine dikkati çeken Doç. Dr. Sevil Karaman, ifadelerde kültürel etkilerin de var olduğunun altını çizdi. Karaman şöyle devam etti:

“Emoji tasarımcıları, bu karmaşık göz ifadelerini basit, tanınabilir tasarımlara dönüştürme zorluğuyla karşı karşıya. Minimal unsurlar kullanarak geniş bir duygu yelpazesini nasıl yakaladıklarını gözlemlemek büyüleyicidir. İlk emojilerde genellikle basit noktalar veya çizgiler kullanılırdı, ancak teknoloji ilerledikçe daha incelikli temsiller görmeye başladık. Modern emojiler, farklı duygusal durumları ifade etmek için göz şekli, boyutu ve konumunda ince varyasyonlar kullanıyor. Örneğin, ‘hafifçe gülümseyen yüz’ emojisi, gözlerin hafifçe yukarı doğru kıvrılmasıyla nötr yüz emojisinden ayrılır ve bir miktar pozitiflik ileterek duygusal bir farklılık sağlar. İnsan göz ifadelerinin ve emoji temsillerinin en ilginç yönlerinden biri, kültürler arasında nasıl farklılaştıklarıdır. Bir kültürde uygun olan göz teması, başka bir kültürde agresif veya saygısız olarak algılanabilir. Benzer şekilde, belirli göz ifadelerinin yorumlanması da kültürler arasında önemli ölçüde değişebilir. Bir ilginç örnek, ‘gülen gözlerle gülümseyen yüz’ emojisidir. Birçok Batı kültüründe bu emoji arkadaş canlısı ve cana yakın olarak algılanırken, bazı Doğu Asya kültürlerinde benzer bir ifade, kibar bir maske olarak olumsuz duyguları ifade etmek için kullanılabilir. Gözlerimiz, kendimizi nasıl ifade ettiğimizde hayati bir rol oynar ve emojiler, evrensel insan deneyimlerini ve zengin kültürel farklılıkları yansıtarak fiziksel ve dijital iletişimlerimiz arasında önemli bir köprü işlevi görür. Giderek dijitalleşen dünyamızda, göz sağlığını korumanın sadece görüş açısından değil, aynı zamanda hem çevrimiçi hem de çevrimdışı iletişimlerimizde kendimizi doğru şekilde ifade edebilmemiz açısından da hayati önem taşıdığını unutmamak gerekir.”

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş