‘Genç Felsefeci Ödülleri 2024’ yarışması sonuçlandı

‘Mutluluk’ kavramının eserler aracılığı ile tartışıldığı ve bu yıl ilki düzenlenen ‘Genç Felsefeci Ödülleri 2024’ yarışması sonuçlandı. Ödül töreninde konuşan İstanbul Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Sedat Işık, “Felsefe eğitimini anaokulundan itibaren başlatmalıyız” dedi.

‘Genç Felsefeci Ödülleri 2024’ yarışması sonuçlandı
Yayınlama: 04.06.2024
A+
A-

Öğretim programında, ana sınıfı ve ilkokul seviyesinden itibaren ‘Çocuklar için Felsefe’ dersine yer veren Erkan Ulu Okulları ‘Genç Felsefeci Ödülleri 2024’ yarışmasının ilkini İstanbul’daki ortaokul öğrencileri için düzenledi. Değerlendirmelerin adil olabilmesi hedefiyle Erkan Ulu Okulları öğrencilerinin katılımına kapalı olan yarışmada ‘Mutluluk’ kavramını tartıştıran eserlere imza atan genç felsefeciler, 31 Mayıs Cuma günü okulun Beşiktaş Ortaköy’deki yerleşkesinde düzenlenen ödül töreninde buluştu.

'Genç Felsefeci Ödülleri 2024' yarışması sonuçlandı

‘COĞRAFYANIN MUTLULUĞA ETKİSİ’ BİRİNCİ OLDU

‘Mutluluk’ kavramını tartışan genç felsefeciler arasından Birincilik Ödülü, yarışmaya ‘Sa(a)det Radyo’ adlı podcast ile katılan ENKA Okulları 8’inci sınıf öğrencileri İlber Ediz Türkyılmaz ve Zeki Mehmet Naamani oldu.

Genç felsefeciler eserlerinde, “Yaşanılan yerin, oradaki ekonomik şartların ve yaşam tarzının mutluluğa etkisinin ne olduğunu tartıştılar.

2’ncilik ödülüne ise ‘Mutlu musun diye sorulunca mutlu olur musun?’ blog yazısı ile HİSAR Okulları 5’inci sınıf öğrencisi Mehmet Tabağ layık görüldü. Tabağ, blog yazısında; mutluluğun başkalarının mutluluğu ile elde edilip edilemeyeceğini cevaplamaya çalıştı.

IRMAK Okulları 7’nci sınıf öğrencisi Derin Özdemir ise ‘Düşünceler ve İnsanlar’ adlı hikayesi ile 3’üncülük Ödülü’nün sahibi oldu.

Değerlendirmenin adil olması için Erkan Ulu Okulları öğrencilerinin katılımına kapalı olan yarışmanın jüri üyeliğini MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Galatasaray Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Aygün, Felsefeci Eğitmen Dr. Özge Özdemir ile Özel Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep Banaz ve okulun ortaokul öğrencileri Lal B. ile Batuhan C. üstlendi.

IŞIK : FELSEFE EĞİTİMİNİ ANAOKULUNDAN İTİBAREN BAŞLATMALIYIZ

Ödül töreninde konuşan İstanbul Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Sedat Işık, “Her şeyin ilki çok anlamlıdır, öncelikle bu ilkin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm ekibi tebrik ediyorum. Bu tür çalışmalarda süreç, yarışmanın afişinin bir okula ulaşmasından öğretmenlerin bunu sınıflarında öğrencileri ile paylaşmasına, öğrencilerin de cesaret ve çaba ile bu tür yarışmalara katılmasına dek sürüyor. Biz de bugün İstanbul’un çok güzel bir noktasında, boğazın tam altında felsefeye de çok yakışan bu anlamlı atmosferde, bu çabaların ödüllerini takdim ediyoruz. Biliyorsunuz her şey düşünmekten, üretmekten, derinlemesine düşünerek insanlığa hizmet etmekten geçiyor. Bu sebeple, felsefe eğitimini anaokulundan itibaren başlatmalıyız. Çocuk felsefesi alanında Beşiktaş İlçe Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, okumak ve değerlendirmekte bakış açıları değişiyor. Bu şekilde devam ettiğimizde düşünen, üreten ve ürettiğini doğru bir şekilde yansıtan bir gençlik ile karşılaşacağız. Bu vesile ile yarışmanın ‘mutluluk ’olarak belirlenen temasını da ayrıca tebrik ediyorum. Bu tür çalışmalar, birinin sahiplenmesi ile başlıyor, gelecek yıllarda da bu ilgi ile devamını diliyorum” dedi.

'Genç Felsefeci Ödülleri 2024' yarışması sonuçlandı

BANAZ : HEDEFİ NİTELİKLİ DÜŞÜNME VE YARGI BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK

Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep Banaz, yarışmanın bir hedefinin de çocuklarda nitelikli düşünme ve yargıda bulunma becerisinin erken yaşta gelişmesini destekleyen ‘Çocuklar ve Topluluklar İçin Felsefe (P4C)’ yönteminin, Türkiye’de tanınmasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Yarışma fikrinin, 2021 yılında Erkan Ulu Okulları öğrencileriyle, ‘İrlanda Genç Felsefeci Ödülleri (IYPA Irish Young Philosopher Awards)’ organizasyonuna katılmaları ve 1’incilik ödülünü almalarının ardından oluştuğunu anlatan Zeynep Banaz, “Dr. Özge Özdemir’in liderliğinde İrlanda’daki yarışmaya hazırlanan öğrencilerimiz, pandemiyi de içine alan dönemde ‘Dayanışma’ kavramı üzerine tartışarak bir Zoom tiyatrosu hazırladılar ve kazandılar. Uluslararası bir yarışmada 1’inci olmanın verdiği gurur ile etkinliğin Türkiye’de de gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündük. Bugün o yarışmanın 1’incisi olan mezun öğrencilerimizin de aramızda olmasından dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

Soruşturma temelli öğrenme yöntemi (Inquiry Based Learning) ile iyi olma temasını (Human Flourishing, Wellbeing) okul kültürüne yerleştiren Özel Erkan Ulu Okulları, Genç Felsefeci Ödülleri yarışmasının bu alandaki çalışmaları güçlendirmesini ve eğitim dünyasında farkındalık yaratmasını hedefliyor.

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş