Fuat Oktay: Bir havalimanını devlet yapamayacak da bir belediye mi yapacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyadan yaptığı paylaşımlara ilişkin ‘Havalimanını biz yapıyoruz, kim tutukluyorsa tutuklasın’. Son derece seviyesizce bir meydan okuma. Çok basitçe iddialarla siyaset yapmak kadar çirkin bir şey olmaz. Siz kimsiniz, ne olduğunuzu zannediyorsunuz? Bir havalimanını devlet yapamayacak da bir belediye mi yapacak. dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, beraberindeki Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) depremden sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Oktay, 10 ili etkileyen 2 depremden sonra toplamda 790 artçı deprem yaşandığını ve 3’ünün 6’nın üzerinde büyüklüğe, 24’ünün de 5 ve 6 büyüklüğü arasında olduğunu açıkladı.
’66 ÜLKENİN ARAMA-KURTARMA EKİPLERİ SAHADA’
Arama-kurtarma faaliyetleri konusunda da içeriden ve dışarıdan katkı vermeye devam ettiklerini bildiren Oktay, “Şu anda sayı 21 bin 600 olmuş durumda. Tabii yurt dışından gelenler de bunun içerisinde. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar; tüm AFAD ekipleri ve sivil toplum örgütleri sahada. Geleceklerle birlikte bugün 66 ülkenin arama-kurtarma ekiplerini sahada görüyoruz. Bunun 4 bin 931’i fiilen sahada ve 1756 kadar da gelecek olan var. Geldikçe de sahaya sevk ediyoruz. Sahada toplam görevli sayısına baktığımızda 103 bin 800’dür” diye konuştu
Oktay, şu anda çalışmaların bazı illerde yoğunlaştığını bildirerek, “Burada iller itibarıyla baktığımızda Kilis, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve bir nebze olsun Malatya artık diğer illerimize göre biraz daha bu illeri arama-kurtarma faaliyetleri noktasında buradaki ekipleri diğer tarafa kaydırabilecek şekilde rahatlatmış durumdayız. Şu anda odaklandığımız illere baktığımızda ise yine Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya bunun içerisindedir” ifadelerini kullandı.
‘GEÇİCİ BARINMA ALANLARINDAKİ SAYI 500 BİNİ GEÇTİ’
Barınma hizmetleri konusunda da bilgi veren Oktay, “Afet bölgeleri dışında 1 milyon 60 bin kadar bir kapasite oluşturmuş durumdayız. Afet bölgesinin dışına çıkmak isteyenleri teşvik ediyoruz. Gidilecek yeler için adresler belirlendi ve il valilikleri de talimatlandırıldı. Geçici barınma alanlarında bulunan vatandaşların sayısı 500 bini geçmiş durumda” dedi.
Oktay, ulaştırma anlamında sahayı etkileyecek herhangi bir sorunun bulunmadığını, kapalı yolun olmadığını bildirdi.
Afet bölgelerinde doğal gazla alakalı tedbirli davrandıklarından söz eden Oktay, “Doğalgaz konusunda ana iletim hatlarıyla alakalı sorunu bugün akşam itibarıyla çözmüş durumdayız. Tüm afet bölgesine kontrolü bir şekilde doğal gaz vermeye başlayacağız. İkincil afetlerin önüne geçmek için tek tek kontrol edilecek ve aşamalı olarak doğal gazı vermeye başlayacağız” açıklamasında bulundu.
Fuat Oktay, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyadan yaptığı paylaşımlara ilişkin ise “Bizle görüşmek isteyenlere kapılarımızı açtık ve tüm bilgileri paylaştık. Buradan ayrıldıktan sonra çıkıp da bu kadar insanın üzerinden siyaset yapmak isteyenlere yazıklar olsun. ‘Havalimanını biz yapıyoruz, kim tutukluyorsa tutuklasın’. Son derece seviyesizce bir meydan okuma. Çok basitçe iddialarla siyaset yapmak kadar çirkin bir şey olmaz. Siz kimsiniz, ne olduğunuzu zannediyorsunuz? Bir havalimanını devlet yapamayacak da bir belediye mi yapacak?” diye konuştu.
İş makinelerinin deprem bölgesine sokulmadığına ilişkin iddialara ise Oktay, “Biraz önce iş makinelerini dışarıda bırakıyorlar diyorlardı ya, külliyen yalan. İş makineleri dışarıda bırakılır mı? İçeride 5 bin 500 iş makinesi var ve dışarıdan gelen iş makineleri şehrin neresinde hizmet vereceklerse ona göre planlama yapılır. Şehrin içine sokup orada planlama yapacak halimiz yok” cevabını verdi.
Hatay Havalimanı’ndaki çalışmaların Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Oktay, “Hatay Havalimanı’nda tüm çalışmalar Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından başlatılıyor. Orada aralarında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin araçlarının da olduğu iş makineleri moloz taşımak için havalimanına yönlendiriliyor, yönlendiren de biziz. Gidip birkaç araçla moloz toplayıp da ‘Hatay Havalimanı’nı biz yapıyoruz, kim tutukluyorsa tutuklasın’. Yazıklar olsun size, söyleyecek hiçbir şeyim yok” dedi.
Oktay, sosyal medya üzerinden yapılan ve yanlış bilgi içeren paylaşımlara ilişkin gereğinin yapılacağına da dikkat çekerek, “Biz her bir ihbarı ciddi bir şekilde değerlendiririz. Herhangi bir yerde bir olayı görüntüleyip, kendi mecrasından çıkarıp başka boyutlarda olayı tetiklemeye çalışanlar olursa da onun da gereğini yaparız. Dezenformasyonla ilgili bir şey varsa gereğini yapacağız, yapmamamız mümkün mü? Gün siyaset yapma günü değil, birlik olma günü” ifadelerini kullandı.
‘TEKNİK BİR SORUN VAR’
Gün içerisinde sosyal paylaşım sitesi Twitter’a erişim sorunu ile ilgili soruya, “Biz şu anda burada afeti yönetiyoruz. Onunla ilgili zaten ilgili kurumlarımız var. Onu o kurumlarımızla birlikte değerlendirebilirsiniz. Benim öğrendiğim kadarıyla zannediyorum bazı teknik sorunları vardı. Kendileri gerekli açıklamaları yapacaktır” dedi.
Enkazdan çıkarılan vatandaşların sayısı konusunda ise Oktay, “Enkazdan çıkarılanlarla alakalı bilgileri çok dikkatli paylaştık. Şimdi bunu bir bütün olarak çalışıyoruz. Önceden açıkladığımızın çok üstünde bir rakam olacak. Enkazdan kurtarılanlar tahmin ediyorum ki an itibarıyla 20 binin altında değil” diye konuştu.
Depremde vefat edenlerin isimlerinin paylaşıp paylaşılmayacağına ilişkin soruya ise Oktay, “Vefat isimlerinde son derece hassas davranıyoruz. Teyit edilmiş bilgileri paylaşıyoruz. Tek bir hata yapmış olsak bile bunun vebali çok büyüktür. Vefat edenlerin listesinin paylaşılmasını değerlendirebiliriz ama toplum psikolojisi açısından da bunu değerlendirmek lazım” açıklamasında bulundu.
‘SURİYE’YE 2 SINIR KAPISININ AÇILMASI KONSUNDA ÇALIŞIYORUZ’
Suriye’deki depremzedelere gidecek yardımların ulaştırılmasıyla alakalı geçiş noktaları oluşturulup oluşturulmayacağı hakkında soruya cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde Cilvegözü Sınır Kapımız açık. Ama Suriye tarafında da bazı yollarda tahribat var. O tahribatlar nedeniyle bizim ve uluslararası yardımları konusunda bazı zorluklar da çekiliyor. Bu nedenle 2 tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu insani bir durum olduğu için Suriye rejiminin de kontrol ettiği noktalardan bu kapıların açılması için de çalışıyoruz. Gelen yardımların Suriye’ye ulaşması adına gerekli desteği de veriyoruz” cevabını verdi.
sonbasin.com / DHA