Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı

SKİŞEHİR İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NCE, SÖZLEŞMELİ TARIM KAPSAMINDA 45 ÇİFTÇİ ELİYLE YAKLAŞIK OLARAK 2 BİN DEKARLIK ALANDA ÜRETİMİ YAPILAN VE ÖZEL BİR ALTERNATİF ÜRÜN OLAN KARABUĞDAYIN BÖLGE ÇİFTÇİSİNE TANITILARAK YAYGINLAŞTIRILMASI, ÖNEMİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK AMACIYLA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı
Yayınlama: 26.07.2024
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, sözleşmeli tarım kapsamında 45 çiftçi eliyle yaklaşık olarak 2 bin dekarlık alanda üretimi yapılan ve özel bir alternatif ürün olan karabuğdayın bölge çiftçisine tanıtılarak yaygınlaştırılması, önemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Eskişehir Sivrihisar İlçesi İstiklalbağı Mahallesindeki toplantıda söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, çiftçilere tarla ziyaretleri esnasında gerekli bilgilendirme ve teknik destek sağlamanın yanı sıra bu tarz yaptığımız çiftçi bilgilendirme ve eğitim toplantılarımızla da ihtiyaç duyulan teknik desteği verdiklerini anlattı. Gümüş, “Bugün de burada güzel bir birliktelik sağlayarak sözleşmeli üretim kapsamında karabuğday üretimi konusunda önemli bir yol alan çiftçilerimize devletimizin verdiği önemli teşvikleri anlatmak ve onlara destek olmak amacıyla buradayız. TKDK(Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu) bütün ülkede destek vermeye başladı. Bu kapsamda üretim, işleme, depolama bileşenlerinin içinde olduğu projeleriniz için yüzde 75’e varan hibe desteği alabilirsiniz. Bizler de siz çiftçilerimizin gelirini arttıracağına, refah seviyenizi yükselteceğine kanaat getirdiğimiz her türlü projenize destek vermeye hazırız.” dedi.

Karabuğday başta Çin, Rusya, Kazakistan, Polonya, Kanada, Japonya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde yetiştiriliyor

Programa Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden katılım sağlayan karabuğday konusunda uzman olan Dr.Ahmet Güneş de sunumuyla katılımcıları detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Dr. Ahmet Güneş, karabuğdayın, dünyanın birçok ülkesinde üretilen ve uluslararası ticarette önemli bir yer tutan, Polyganeceae familyasına ait tek yıllık bir bitki olduğunu belirtti. Karabuğdayın başta Çin, Rusya, Kazakistan, Polonya, Kanada, Japonya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirildiğini ifade etti. Güneş, karabuğdayın kullanım alanlarının insan ve hayvan beslenmesi, bal bitkisi olarak arı beslenmesi, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi, diyet bitkisi, tıbbi bitki ve doğal boya yapımı olduğunu vurguladı. Özellikle çölyak hastalarının rahatlıkla kullanabileceği bir ürün olan karabuğdayın, yüksek besin değeri ile dikkat çektiğini ve kalp damar hastalıklarında tedavi edici özelliklerinin olduğunu vurguladı.

Karabuğdaydan üretilmiş ürünler ikram edildi

Program, sözleşmeli tarımsal üretim yetkilileri ve proje danışmanlarının üreticileri bilgilendirmesinin ardından karabuğdaydan üretilmiş tarhana çorbası, karabuğday salatası, karabuğday kurabiyesi, karabuğday çöreğinden oluşan ikramlarla sona erdi.

Bilgilendirme toplantısına Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Sivrihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Ulutürk, Günyüzü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Polat, konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nde görevli Dr.Ahmet Güneş, İstiklalbağı Mahalle Muhtarı Ahmet Çetin, İl/İlçe Müdürlüğü personeli, proje danışmanları ve sözleşmeli tarım yetkilileri katıldı.

Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı
Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı
Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı
sonbasin.com / İHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş