‘Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu’ toplandı

Çocuk İstismarının Önlenmesi ve Alınması Gereken Tedbirleri Araştırma Komisyonu, 6’ncı defa toplandı.

‘Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu’ toplandı
Yayınlama: 15.03.2023
A+
A-

‘Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu’, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Komisyonda; UNİCEF’ten (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) çocuk koruma uzmanları ve üniversitelerin çocuk sağlığı ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden öğretim görevlileri de yer aldı.

‘ÇOCUK İSTİSMARININ VE İHMALİNİN ETKİSİ KUŞAKLAR BOYUNCA DEVAM EDİYOR’

Komisyon üyelerine sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Koçtürk, sunumunda çocuk ihmali ve istismarına ilişkin uluslararası araştırma verilerini paylaştı. Koçtürk, çocuk ihmali ve istismarının ülke ekonomisine uzun vadede büyük zarar verdiğini kaydederek, “İngiltere’de topluma ekonomik maliyeti 1.6 ile 3.2 milyar sterlin arasında. ABD’de ise yaşam boyu maliyeti 428 milyar dolar. Çocuk istismarının yoğun olduğu ülkelerde eğitim seviyesinin düşük olduğunu ve suç işleme oranlarında artışı görüyoruz. Toplum ruh sağlığına olumsuz etkisi bulunuyor. Çocuk istismarının ve ihmalinin etkisi kuşaklar boyunca devam ediyor. İstismara uğrayan çocuklar yetişkin olduklarında, kendilerinin de istismar uygulaması olasılığı olabiliyor. Türkiye’deki araştırmalarda çocuk ihmali, yüzde 8 duygusal ihmal, yüzde 15 eğitim ihmali olduğunu görmekteyiz. Bazı çalışmalarda eğitim ihmallerinin yüzde 97’lere kadar çıktığını görüyoruz. UNICEF tarafından yapılan ‘Türkiye’de Çocuk İstismarı ve Aile içi Şiddet Araştırması’na göre; duygusal istismarın yüzde 51, fiziksel istismarın yüzde 43 ve cinsel istismarın ise yüzde 63 olduğunu görüyoruz” dedi.

‘ÇOCUK; TANIDIĞI, GÜVENDİĞİ KİŞİLERİN CİNSEL İSTİSMARINA UĞRUYOR’

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol, Türkiye’de ‘Üniversite Öğrencilerinde Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşam Deneyimleri’ konulu araştırma yaptıklarını belirtti. Ulukol, “2013’te öğrencilerin yüzde 21’i hastaneye başvuracak kadar fiziksel istismara uğradığını söylemiş. 2018’de bu rakam yüzde 19. 2013’te cinsel istismara uğradığını söyleyenlerin sayısı yüzde 7,9. 2018’de ise bu rakam 6,9. Yapmamız gereken şey, çocukları korurken mutlaka tacizin hangi süreçlerden geçtiğini ve nasıl müdahale etmemiz gerektiğini iyi biliyor olmamız lazım. COVID-19 salgınında eve kapanma sonrası istismar durumlarına ilişkin bir araştırma yaptık. 2019 yılında nisan, mayıs, temmuz aylarında çocuk izlem merkezlerine 1363 çocuk yönlendirilmiş. Kapanma ile birlikte 2020’de aynı aylarda bu rakam 703’e düşmüş. Çocuk; tanıdığı, bildiği, güvendiği kişilerin cinsel istismarına uğruyor. İstismarın yarısı mağdurun evinde oluyor. Çocuğu korumak için riskleri ortadan kaldıracak mekanizmaları geliştirmemiz lazım” diye konuştu.

Komisyon, çalışmalarına önümüzdeki günlerde devam edecek.

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş