Çinliler yapay zeka konusunda daha iyimser, Amerikalılar ise daha çekimser kalıyor

Stanford’un 2023 Yapay Zeka Endeksi Raporu’na göre, yapay zekanın ‘dezavantajlarından çok faydalarının’ olup olmadığı sorulduğunda, Çinli katılımcıların yüzde 78’i bu soruya katılırken, Amerikalıların yalnızca yüzde 35’i bu soruya katıldı.

Çinliler yapay zeka konusunda daha iyimser, Amerikalılar ise daha çekimser kalıyor
Yayınlama: 11.04.2023
A+
A-

Stanford İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, Amerika’mın ve Çin’in “yapay zeka konusunda kamuoyu duyarlılığı” söz konusu olduğunda  birbirinden zıt düşüncelere sahip oldukları belirtildi.

Çinliler yapay zeka konusunda daha iyimser, Amerikalılar ise daha çekimser kalıyor

YAPAY ZEKANIN DEZAVTAJINDAN ÇOK FAYDASI VAR MI?

Her yıl yayınlanan 2023 Yapay Zeka Endeksi Raporu, yapay zekanın eğitim, siyaset, sağlık ve daha fazlası üzerindeki etkisini inceliyor. Raporda 28 ülkeden insanlara “Yapay zeka kullanan ürün ve hizmetlerin dezavantajlarından çok faydaları var mıdır? diye sorulduğunda; Çinli katılımcılar yüzde 78’i ile ankete katılan diğer ülkeler arasında bu görüşü en fazla benimseyen ülke olurken, Çin’i Suudi Arabistan’ın yüzde 76 ve Hindistan’ın ise yüzde 71 takip ettiği belirtildi.

Ankete katılan ülkeler arasında en düşük orana sahip olan Amerikalıların ise sadece yüzde 35’i yapay zeka kullanan ürün ve hizmetlerin dezavantajlarından çok faydası olduğunu düşünmektedir. ABD’den sonra Hollanda, Kanada ve Fransa, yapay zekaya karşı en az olumlu duygulara sahip ülkeler oldu.

İŞLERİNİ YAPAY ZEKAYA KAPTIRMAKTAN KORKUYORLAR

Raporda, “Yapay zeka, toplum üzerinde dönüştürücü bir etkiye sahip olma potansiyeline sahiptir” deniyor. Bu nedenle, kamuoyunun yapay zeka’ya yönelik tutumlarını izlemek giderek daha önemli hale geldiği, böylelikle kamuoyundaki eğilimleri daha iyi anlamak, yapay zeka’nın geliştirilmesi, düzenlenmesi ve kullanımıyla ilgili kararları bilgilendirmek için gerekli olduğu söyleniyor.

Raporda, Amerikalıların en yeni teknolojik yenilik dalgasından emin olmamalarının nedenleri arasında yüzde 19’u insan işlerinin kaybı, gözetleme, yüzde 16’sı bilgisayar korsanlığı ve dijital gizlilik ve yüzde 12’si insani bağlantı eksikliği gibi endişeler yer alıyor.

Çinliler yapay zeka konusunda daha iyimser, Amerikalılar ise daha çekimser kalıyor

YAPAY ZEKA İNSANA OLAN İHTİYACI AZALTIYOR

Amerika Birleşik Devletleri’nde veri bulunan her sektörde (tarım, ormancılık, balıkçılık ve avcılık hariç), yapay zeka ile ilgili iş ilanlarının sayısı 2021’de ortalama yüzde 1,7’den 2022’de yüzde 1,9”a yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işverenler giderek artan bir şekilde yapay zeka ile ilgili becerilere sahip çalışanlar arıyor.

IRK VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINI ARTIRABİLİR

Bunun yanında Irk ve cinsiyet ayrımcılığı diğer en önemli endişeler olarak görülüyor. Raporda, “Yapay zekanın iyi geliştiren bireyler ile yapay zekayı kullananlar arasında genellikle bir eşitsizlik var” deniyor. “Hem endüstri hem de akademideki Kuzey Amerikalı yapay zeka araştırmacıları ve uygulayıcıları ağırlıklı olarak beyaz ve erkek olduğu belirtiliyor. Bu çeşitlilik eksikliğinin ise aralarında mevcut toplumsal eşitsizliklerin ve önyargıların güçlenmesinin de bulunduğu zararlara yol açabileceği bilgisine yer veriliyor.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.