Çin’den süper bilgisayar projesi… Tıptan havacılığa kadar her alanda kullanılacak!
Çin hükümeti, endüstriyel uygulamalarda en zor işleri bile kolaylıkla yapabilecek bir süper bilgisayar ağı kurmak istediklerini açıkladı. Süper bilgisayar ağı, artacak olan bilgi işlem gücüyle verileri kolaylıkla analiz edebilecek.
Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Pazartesi günü ülkenin teknoloji ve araştırma kapasitesini geliştirmeyi amaçlayan bir “süper bilgisayar interneti” kurulmasını görüşmek üzere bir toplantı düzenledi.
Kuzeydeki liman kenti Tianjin’de düzenlenen toplantı, üniversitelerden, araştırma kurumlarından ve gelişmiş bilgi işlem odaklı şirketlerden uzmanları ve temsilcileri bir araya getirdi.
Süper bilgisayar interneti, kullanıcıların tarayıcı benzeri bir platform üzerinden birden fazla makineye erişebilmelerini sağlayan, birbirine bağlı süper bilgisayarlardan oluşan bir ağ önerisi olarak geçiyor.
TIPTAN HAVACILIĞA KADAR HER TÜRLÜ ALANDA YAYILACAK
15 ulusal ve üniversite süper hesaplama merkezinden oluşan bir grup, Çin’deki gelişmiş hesaplama merkezlerinin endüstrideki en zorlu problemlerden bazılarını çözmek için birlikte çalışmasına olanak tanıyacak olan ağa katılmayı planlıyor.
Daha iyi bilgi işlemin faydalarının havacılık ve tıptan hava durumu araştırmaları ve finansa kadar pek çok alana yayılması düşünülüyor.
Örneğin ilaç keşfi, belirli bir hastalık veya duruma karşı kullanılmak üzere binlerce olası molekülü hızlı bir şekilde test edebilmeyi gerektirir. Araştırmacılar süper bilgisayarları birbirine bağlayarak her bir ilaç adayının etkileşimlerini daha verimli ve doğru bir şekilde simüle edebilirler.
Veri analizi ve yapay zekanın hızla büyümesiyle birlikte daha da fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
ENDÜSTRİYEL PAZARDA BİRİNCİ OLMAK İSTİYOR
Çin Mühendislik Akademisi akademisyenlerinden Li Guojie toplantıda yaptığı konuşmada Çin’in süper bilgisayarlarının dünyanın en iyileri arasında yer aldığını ancak endüstriyel uygulamalarda diğer ülkelere kıyasla geride kaldığını söyledi.
Bunu telafi etmek için Çin’in etkin bir süper bilgisayar interneti kurması gerektiğini, böylece şirketlerin ve araştırmacıların süper bilgisayar hizmetlerine kolayca erişebileceğini sözlerine ekledi.
Ulusal Süper Bilgisayar Wuxi Merkezi Direktörü Yang Guangwen, Ocak ayında yaptığı açıklamada “Süper bilgisayar internetinin arkasındaki fikir, çeşitli kullanıcılara güç sağlamak için farklı elektrik kaynaklarını birleştiren elektrik şebekesine benziyor” diye yazdı.
Çin, dünya çapında en hızlı bilgisayar sistemlerinin değerlendirildiği ISC Yüksek Performans Konferansı’nın Ekim 2022’de yayımladığı en son “Top 500” listesinde, 162 bilgisayarla “en fazla sayıda sisteme sahip ülke” olmuştu. ABD, listede 126 bilgisayar ile Çin’in ardından gelmişti.
sonbasin.com / haber7