Çin’den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

Çinli araştırmacılar yapay zekanın bir uydu üzerinde ne tür davranışlara sahip olacağını belirlemek için 24 saat boyunca Qimingxing 1 adındaki uydunun tam kontrolünü serbest bıraktı. Yapay zeka uyduya daha yakından incelemek istedi.

Çin’den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!
Yayınlama: 17.04.2023
A+
A-

Çinli araştırmacılar, teknolojinin uzaydaki davranışını test etmek için dönüm noktası niteliğindeki bir deneyde, bir yapay zeka makinesine Dünya’ya yakın yörüngedeki bir uydunun geçici olarak tam kontrolünün verildiğini söyledi.

Çin'den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

GÖZLEM UYDUSU YAPAY ZEKA TARAFINDAN KONTROL EDİLDİ

Wuhan Üniversitesi Geomatics and Information Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, küçük bir Dünya gözlem uydusu olan Qimingxing 1, 24 saat boyunca herhangi bir insan emri, ataması veya müdahalesi olmaksızın yer tabanlı bir yapay zeka tarafından yönetildi.

Üniversitenin Ölçme, Haritalama ve Uzaktan Algılamada Bilgi Mühendisliği Devlet Anahtar Laboratuvarından Wang Mi liderliğindeki araştırma ekibi, deneyin amacının yapay zekanın kendi başına ne yapacağını görmek olduğunu söyledi.

Çin'den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

UYDUYU DAHA YAKINDAN İNCELEMEK İSTEDİ

Bilim adamları, yapay zekanın Dünya’da birkaç yer seçtiğini ve Qimingxing 1’e daha yakından bakmasını tercih ettiğini söyledi. Teknolojinin bu yerleri neden seçmiş olabileceğine dair bir açıklama yapılmadı.

Hedeflenen bölgelerden biri, Hindistan’ın kuzeydoğusunda Ganj Nehri kıyısında antik bir kent olan ve 2020’de tartışmalı sınır bölgesindeki Galwan Vadisi’nde Çin ordusuyla ölümcül bir karşılaşma yaşayan Hint Ordusu birliği Bihar Alayı’na da ev sahipliği yapan Patna’ydı.

Japonya’nın en işlek limanlarından biri olan ve zaman zaman Pasifik’te faaliyet gösteren ABD Donanması gemilerine ev sahipliği yapan Osaka da yapay zekanın ilgi listesinde üst sıralarda yer aldı.

“MEVCUT PLANLARI YIKIYOR”

Wang ve meslektaşları 3 Nisan’da yayınlanan makalelerinde “Bu yaklaşım görev planlamasındaki mevcut kuralları yıkıyor” dedi.

Şimdiye kadar çoğu uydu harekete geçmeden önce belirli emirlere ya da görevlere ihtiyaç duyuyordu. Bir görev, savaş ya da deprem gibi beklenmedik olaylarla tetiklenebilir ya da bir uydu belirli hedefler üzerinde uzun süreli gözlemler yapmak üzere programlanabilir olduğunu gösteriyor.

Ekibe göre, yapay zeka teknolojisi uzay görevlerinde; görüntü tanıma, uçuş yolları çizme ve çarpışmadan kaçınma dahil olmak üzere, giderek daha fazla kullanılırken, bir uydunun kontrolü ona verilmedi ve bu da zaman ve kaynak israfına neden oldu.

Çin'den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

OLASI TEHLİKLERE KARŞI İNSANLARI UYARABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Gazeteye göre Çin’in yörüngede 260’tan fazla uzaktan algılama uydusu var, ancak bunlar genellikle uzayda “boş boş” çalışıyor ve herhangi bir özel görev olmaksızın düşük değerli, zamana duyarlı veriler topluyor.

Bilim adamları “Uydular pahalı ve ömürleri sınırlı. Yeni yörünge uygulamalarıyla değerlerinden en iyi şekilde yararlanmak aciliyet arz ediyor” dedi

Ekip, yapay zekanın kontrollü bir uydunun olağandışı nesneler veya faaliyetler tespit etmesi halinde ordu, ulusal güvenlik idaresi ve diğer ilgili kurumlar da dahil olmak üzere belirli kullanıcıları uyarabileceğini öne sürdü.

Çin'den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

GEZEGENİ DAHA İYİ TANIMASI GEREKİYOR

Ancak bilim insanları, iyi kararlar verebilmek için yapay zekanın gezegeni tam olarak anlaması gerektiğini, bu nedenle sadece yapay ve doğal nesneleri tanımlayamayacağını, aynı zamanda bunlar ve birçok farklı insan toplumu arasındaki karmaşık ve sürekli gelişen ilişkileri de öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Araştırmacılar, yapay zekanın karar verme sürecinin son derece karmaşık olduğunu söyledi. Makinenin bir günlük çalışmasını planlarken gerçek zamanlı bulut koşulları, kamera açıları, hedef değeri ve bir uydunun hareket kabiliyetinin sınırları gibi birçok faktörü göz önünde bulundurması gerekiyor.

Hesaplama o kadar karmaşık olabilir ki, uzay görevi yönetimi için geleneksel bilgisayar modelleri sorunu makul bir süre içinde çözemeyebilir, dediler.

YAPAY ZEKA YARIŞI UZAYA DA SIÇRADI

Elon Musk’ın SpaceX şirketi 3.000’den fazla Starlink cihazı fırlatırken, Çin karşı önlem olarak yaklaşık 13.000 iletişim uydusu planlıyor.

ABD ve Çin orduları ayrıca bu küçük yörünge araçlarının internet hizmetleri sağlamaktan daha fazlasını yapmasına olanak tanıyacak gözetleme ve diğer araçların eklenmesini de önerdiler.

Dev takımyıldızlarındaki binlerce uydu, çoğu uzay ajansı için ciddi bir zorluk oluşturacağı düşünülüyor. Bazı bilim insanları, sadece yapay zekanın bu uyduları bir dizi çarpışmaya neden olmadan yönetebileceğini savunuyor.

Çin'den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

UYDU KONTROLLERİNİN YAPAY ZEKAYA VERİLMESİ ENDİŞE UYANDIRIYOR

Ancak Pekin’de ChatGPT deneyimi olan bir başka uzay bilimci, büyük bir dil modelinin uçuş kontrolüne erişmesi ve bir uydunun nasıl çalıştırılacağını öğrenmesi halinde neler olabileceği konusunda endişeli olduğunu söyledi. Uzay bilimci;

“Uydular bizim gökyüzündeki gözlerimiz ve kulaklarımız. Yapay zekanın ne görüp ne duyacağımıza karar vermesini gerçekten istiyor muyuz?” dedi.

ChatGPT, görevlendirme yapılmayan sakin bir günde bir uydu operatörü olsaydı ne yapacağı sorulduğunda, bakım kontrolleri yapacağını, yazılım ve ürün yazılımını güncelleyeceğini, kalibrasyon ve test gerçekleştireceğini ve “yeni ilgi alanlarını keşfedeceğini” söylediği belirtiliyor.

Çin'den endişe verici hamle: Uydunun kontrolünü tamamen yapay zekaya bıraktı!

DÜNYA ÜZERİNDE İLGİSİNİ ÇEKEN YERLERİ SIRALADI

Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen chatbot, Avustralya’nın Büyük Set Resifi, Amazon yağmur ormanları ve Himalayalar’ın yanı sıra Sahra Çölü ve Antarktika Yarımadası da dahil olmak üzere en çok ilgisini çeken bazı yerleri saymaya devam etti.
Neden bu bölgeleri seçtiği sorulduğunda ChatGPT, bunun nedeninin “insan faaliyetleri ve iklim değişikliğinden etkilenmeleri” olduğunu söyledi.

 

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş