Çekya’da 18 Mart şehitleri unutulmadı

Çekya’da bulunan Hodonin kentinde 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü etkinliği düzenlendi.

Çekya’da 18 Mart şehitleri unutulmadı
Yayınlama: 19.03.2023
A+
A-

Etkinlik kapsamında 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü nedeniyle çelenk töreni yapıldı. Törene Türkiye-Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, büyükelçilik mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Hodonin’de bulunan şehitlikte düzenlenen törende Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm şehitler anıldı.

Çekya'da 18 Mart şehitleri unutulmadı

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERE BAŞSAĞLIĞI MESAJI 

Türkiye-Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük deprem için başsağlığında bulundu. Bağış, “Ülkemiz ne yazık ki çok yakın bir zamanda şubat ayında asrın felaketi olarak adlandırılan iki büyük depremle sarsılmış, çok büyük can kayıpları ve çok sayıda yaralı vatandaşımızın yanı sıra benzeri görülmemiş bir yıkım yaşanmıştır. Bu vesileyle depremlerde hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun, Allah tekrar benzer felaketleri yaşatmasın” ifadelerini kullandı. 

Deprem felaketinin ardından Çekya’da bulunan vatandaşların da depreme duyarsız kalmayıp yardım için büyük gayret gösterdiklerini belirtti. 

 KARARLILIĞIN SEMBOLÜ 

Çanakkale Zaferi’nin vatanımıza yönelen her türlü tehdide karşı duruşumuzdaki azim ve kararlılığın sembolü olduğunu dile getiren Bağış, şehit ve gazilere minnet borcumuz olduğunu vurguladı. 

BİNİ AŞKIN ŞEHİDİMİZ BU TOPRAKLARDA 

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Birinci Dünya Savaşı sırasında Galiçya bölgesinde Rus ordusu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na karşı saldırıya geçmesinin ardından Çanakkale’deki 15. Osmanlı Kolordusunun askerleri bölgedeki toprakları korumak için bu kente geldiğine değindi. 

 ‘HODONİN’DE 387 KAHRAMAN VATAN EVLADIMIZ YATMAKTADIR’ 

Bağış, “Çek topraklarında bulunan üç şehitliğimiz, Türk tarihinin olduğu kadar Çek tarihinin de bir parçası haline gelmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında verdiğimiz aziz şehitlerimizden bini aşkını bugünkü Çek Cumhuriyeti topraklarında bulunmaktadır. Hodonin’de 387 kahraman vatan evladımız yatmaktadır. Şehitlik mertebesine ulaşmış olan evlatlarımız, dost ve NATO müttefikimiz Çekya’da Çek halkının ebedi misafirleri konumundadır” dedi.

Çekya'da 18 Mart şehitleri unutulmadı

Bağış, şehit düşen askerlerimizin büyüdükleri topraklardan çok uzaklarda bir kahramanlık örneği sergilediklerini vurgulayarak; “Galiçya Cephesinde şehit düşen beş bini aşkın vatan evlâdımız arasında yer almaktadır. Onları unutmayacağız” diye konuştu.  

 MEHMET AKİF ERSOY UNUTULMADI 

Tören kapsamında İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy da “Âkif’in Sözü, Cumhuriyetin 100’ü” teması ile anıldı. Anmada; “Türk halkının İstiklal mücadelesini en güzel şekilde ortaya koyan ve hepimizin mısralarını gururla tekrarladığı İstiklal Marşımızın şairi, ömrünü vatanına, bayrağına, milletine ve onun değerlerine vakfeden Mehmet Akif Ersoy’u hürmet ve minnetle yad ediyoruz” denildi. 

 70 KİŞİLİK ÇEK BANDO EKİBİNDEN İSTİKLAL MARŞI 

Çekya Genel Kurmayının gönderdiği 70 kişilik bando ekibi ile birlikte İstiklal Marşı okunarak şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. Çek devlet televizyonu ise töreni canlı yayınladı. 

Tören sonunda Çanakkale şehitleri için dualar okundu. 

SEÇİME İLİŞKİN BİLGİLENDİRME YAPILDI 

Son olarak 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimlere ilişkin de bilgilendirmeler yapıldı. 

Açıklamada, “Ülkemizde 14 Mayıs günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da oy kullanabilmeleri için gerekli hazırlıklarımız sürüyor. Bu çerçevede vatandaşlarımızın adres beyanı yaparak yurt dışı seçmen listelerinde yer alabilmeleri için hafta sonu boyunca konsolosluk şubemiz mesai yaptı. Mayıs ayının ilk günlerinde yeni büyükelçilik binamızda kurulacak olan sandıklarda bölgemize yakın yurt dışı seçmenlerinin oy kullanabilmesi için detaylı bilgiler yüksek seçim kurulu tarafından kesinleştirilince sizlerle paylaşılacağız” ifadelerine yer verildi. 

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.