Bildirici ‘Verem Haftası’ sebebiyle basın açıklaması yaptı

ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR BİLDİRİCİ, ‘7-13 OCAK 2024 VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI’ DOLAYISIYLA VEREM HASTALIĞIYLA İLGİLİ BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

Bildirici ‘Verem Haftası’ sebebiyle basın açıklaması yaptı
Yayınlama: 08.01.2024
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, ‘7-13 Ocak 2024 Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ dolayısıyla verem hastalığıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Bildirici, Verem Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, 1-7 Ocak tarihlerinin ’Verem Haftası’ olarak kutlandığını belirtti. Bildirici, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğunu ifade etti. Mikroba sahip insanların yüzde 5 ve 15’inde yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğunu vurgulayan Bildirici, her yıl dünyada yaklaşık 10 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ve 1,5 milyon insanın bu hastalıktan vefat ettiğini paylaştı. Verem mikrobunun hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile yayıldığını belirten Bildirici, tedavi olmayan her hastanın yılda 5-15 kişiye hastalığı bulaştırma riski olduğunu ifade etti. Solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu dönemde özellikle öksürürken ve hapşırırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Bildirici, öksürük ve hapşırığın uzağa yönlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde mikropların solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Verem belirtileri ve tedavi süreci

Verem hastalığının belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmaların yanı sıra öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Bildirici, veremden şüphelenen kişilerin 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen öksürük durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirtti. Verem tedavisinde kullanılan ilaçların ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden verildiğini ve ekonomik güçlük yaşayan hastalara nakdi yardım yapıldığını ifade etti. Tedavi sürecinin en az 6 ay sürdüğünü belirten Bildirici, ilaçların düzenli içilmesinin önemine vurgu yaparak, tedaviyi yarıda bırakan hastaların toplumda basil saçmaya devam ettiğini ifade etti.

Temaslılar ve koruyucu tedavi

Verem hastası ile aynı havayı paylaşan kişilere ‘temaslı’ denildiğini belirten Bildirici, bu kişilere koruyucu ilaç tedavisi uygulandığını ve Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz muayene ve tetkiklerin yapıldığını aktardı.

Verem hastalığının dünya genelinde en çok ölüme neden olan ilk 10 sebepten biri olduğuna dikkat çeken Bildirici, toplumdaki bireylerin duyarlı olması ve hastalık belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede Verem Savaşı Dispanserine başvurması gerektiğini vurguladı. Başvuru adresi olarak TÜLOMSAŞ yanı Zübeyde Hanım Yerleşkesindeki Verem Savaşı Dispanseri gösterildi.

Bildirici ‘Verem Haftası’ sebebiyle basın açıklaması yaptı
sonbasin.com / İHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş