Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

Yapay zeka üzerine çalışmalarını sürdüren beş uzman, çığır açan teknolojinin insanlar kadar zeki olup olamayacağı sorusu üzerine yorumlarda bulundu. Açıklama yapan beş uzman da yapay zekanın insanlar kadar zeki olabileceğini düşünüyor.

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?
Yayınlama: 21.04.2023
A+
A-

Microsoft, Google ve OpenAI gibi firmaların kıyasıya mücadele ettiği yapay zeka alanına milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Artık neredeyse her gün gündemimizde yer alacak olan yapay zeka teknolojisi, insanların kendilerini gelişmekte olan bu teknolojilerle kıyaslamasına neden oldu.

Geliştirilen modeller insanın yapabileceği makale, haber, şiir ve kod yazmak, İngilizce dilini öğretmek, taklit etmek gibi birçok şeyleri yapabiliyor. Bu durum da haliyle insanların akıllarına birçok soruyu getiriyor.

Yapay zeka sistemlerinin bir dereceye kadar “zeki” göründüğüne herkes hemfikir. Ancak “insanlar kadar zeki olabilirler mi?” sorusu akılları kurcalamaya devam ediyor. sciencealert bu soruya cevap bulmak için beş uzmana yapay zekanın süper zekaya ulaşacağını düşünüp düşünmedikleri soruldu.

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

PAUL FORMOSA
Yapay Zeka ve Teknoloji Felsefesi Uzmanı

Yapay zeka ve teknoloji felsefesi uzmanı Paul Formosa’ya göre, yapay zeka halihazırda birçok görevde insan zekasına ulaşmış ve onu aşmış durumda. Go, satranç, StarCraft ve Diplomacy gibi strateji oyunlarında bizi yenebiliyor, birçok dil performansı ölçütünde bizden daha iyi performans gösterebiliyor ve fena olmayan üniversite kompozisyonları yazabiliyor.

İnsanlara benzetiyor

Sözlerine devam eden Formosa: Elbette bir şeyler uydurabilir, “halüsinasyon” görebilir ve bazı şeyleri yanlış anlayabilir ama insanlar da (aynı şekillerde olmasa da) bunu yapabilir.

Yeterince uzun bir zaman ölçeği göz önüne alındığında, yapay zeka’nın yüksek zekaya veya “insan düzeyinde zekaya” ulaşması muhtemel görünmektedir. Yani, insanların sahip olduğu birbirine bağlı zeka alanlarının yeterli bir kısmında yeterlilik kazanmış olacaktır. Yine de bazıları  YZ’nin şimdiye kadarki başarılarına rağmen yapay zekanın gerçekten “zeki” olmayacağından endişe edebilir çünkü bilinçli olmadığı için ne yaptığını anlamıyor (ya da anlayamıyor). 

Ancak yapay zekanın yükselişi, bilinç olmadan da zekaya sahip olabileceğimizi göstermektedir, çünkü zeka işlevsel terimlerle anlaşılabilir. Zeki bir varlık öğrenmek, akıl yürütmek, yazı yazmak ya da alet kullanmak gibi zeki şeyler yapabilir.

Yarattığımız yapay zekalar hiçbir zaman bilince sahip olmayabilir, ancak giderek daha zeki şeyler yapabiliyorlar. Bazı durumlarda, bunları zaten bizim ötemizde bir seviyede yapıyorlar ve bu muhtemelen devam edecek bir eğilim.” dedi.

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

CHRİSTİNA MAHER
Hesaplamalı Sinirbilim ve Biyomedikal Mühendisliği Uzmanı

Yapay zeka seviyesinin bir gün mutlaka insan seviyesine ulaşacağını söyleyen Christina Maher,

“yapay zeka insan seviyesinde bir zekaya ulaşacak, ancak belki de yakın zamanda değil. İnsan düzeyinde zeka muhakeme yapmamızı, sorunları çözmemizi ve karar vermemizi sağlar. Uyum sağlama, sosyal zeka ve deneyimlerden öğrenme gibi birçok bilişsel yetenek gerektirir.” açıklamalarında bulundu. Sözlerine devam eden Maher,

“Yapay zeka bu kutuların çoğunu zaten işaretliyor. Geriye yapay zeka modellerinin eleştirel muhakeme gibi insana özgü özellikleri öğrenmesi ve duyguların ne olduğunu ve hangi olayların onları harekete geçirebileceğini anlaması kalıyor.” dedi ve

Yapay zekanın duygulardan yoksun olduğunu düşünüyor

“İnsanlar olarak bu özellikleri doğduğumuz andan itibaren öğrenir ve deneyimleriz. İlk “mutluluk” deneyimimiz hatırlamamız için bile çok erken.

Ayrıca çocukluğumuz boyunca eleştirel muhakeme ve duygusal düzenlemeyi öğrenir ve çevremizdeki dünyayla etkileşime girip deneyimledikçe “duygularımıza” dair bir his geliştiririz. Daha da önemlisi, insan beyninin böyle bir zekayı geliştirmesi uzun yıllar alabilir ancak yapay zeka henüz bu yeteneklere sahip değil.” diye ekledi.

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

SEYEDALİ MİRJALİLİ
Yapay Zeka ve Sürü Zekası Uzmanı

Yapay zekanın insan zekasını geçeceğine inanan Mirjalili geçmiş zamanın öngörüler sunduğunu belirterek Mirjalili bunu;

“Yapay zekanın insan zekasını geçeceğine inanıyorum. Neden mi? Geçmiş, göz ardı edemeyeceğimiz öngörüler sunuyor. Pek çok insan bilgisayar oyunları oynama, görüntü tanıma ve içerik oluşturma gibi görevlerin (diğerlerinin yanı sıra) yalnızca insanlar tarafından yapılabileceğine inanıyordu ancak teknolojik ilerleme bunun aksini kanıtladı.” ifadeleriyle açıklıyor..

Yapay zekanın insan müdahalesi olmadan kendilerini geliştirebileceğine inanıyor.

Mirjalili ayrıca yapay zekanın önemli ölçüde ilerlediğini ancak sezgi, empati ve üretkenlik gerektiren görevlerde henüz yeterli gelişme sağlayamadığını belirtiyor.

Dahası, YZ sistemleri bu tür insan benzeri bilişsel yeteneklere ulaştığında, bir kartopu etkisi olacak ve YZ sistemleri minimum insan müdahalesi ile veya hiç insan müdahalesi olmadan kendilerini geliştirebilecektir. Bu tür bir “zeka otomasyonu” dünyayı derinden değiştirecektir.

“Dikkatli olunması gerek”

Yapay genel zeka önemli bir zorluk olmaya devam ediyor ve bu yolda ilerlemeye devam ederken çok dikkatli bir şekilde ele alınması gereken etik ve toplumsal sonuçlar var.

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

DANA REZAZADEGAN
Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uzmanı

Dana Rezazadegan da yapay zekanın insanlar kadar akıllı bir seviyeye gelebileceğine inanıyor. Bunu “Evet, yapay zeka birçok açıdan insanlar kadar akıllı hale gelecek ancak tam olarak ne kadar akıllı hale geleceğine büyük ölçüde kuantum bilişimdeki ilerlemeler karar verecek.” sözleriyle ifade ediyor. Ayrıca açıklamalarına devam eden uzman;

“İnsan zekası gerçekleri bilmek kadar basit değildir. Üretkenlik, duygusal zeka ve sezgi gibi mevcut yapay zeka modellerinin taklit edebildiği ancak eşleştiremediği çeşitli yönleri vardır. Bununla birlikte, yapay zeka büyük ölçüde ilerledi ve bu eğilim devam edecek.

Bu nedenle, kararlı kuantum bilgisayarlarda çalışan yapay zeka algoritmalarının, bildiğimiz insan zekasının her yönüyle eşleşmesi gerekmese bile, genelleştirilmiş insan zekasına benzer bir şeye ulaşma şansı yüksektir.” ifadelerini sözlerine ekledi.

MARCEL SCHARTH
Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Uyumu Uzmanı

Makine öğrenimi ve yapay zeka uyumu uzmanı Marcel Scarth, yapay zekanın gelişmesi durumunda yapay zekanın insan zekası seviyesine ulaşması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Scharth bunu;  “zaman çizelgesi son derece belirsiz olsa da yüksek bir gün gerçeğe dönüşmesinin muhtemel olduğunu düşünüyorum. Eğer süper zeka geliştirilirse, insan seviyesindeki zekanın aşılması kaçınılmaz görünüyor.” sözleriyle ifade ediyor ve

Ayrıca, yapay zeka insanlara göre daha iyi hız ve hafıza kapasitesiyle daha az fiziksel kısıtlama ve daha fazla rasyonellik ve özyinelemeli kendini geliştirme potansiyeli gibi belirgin avantajları vardır. Hesaplama gücü arttıkça, yapay zeka sistemleri sonunda insan beyninin hesaplama kapasitesini aşacaktır.” dedi.

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

2059’A KADAR YÜZDE 50 İHTİMAL BULUNUYOR

Saygın bir tahmin platformu olan Metaculus’ta yapay için öngörülen medyan tarih 2032’dir. 2022 yılında yapılan bir uzman anketi, 2059 yılına kadar insan düzeyinde yapay zekaya ulaşma şansımızın yüzde 50 olduğunu tahmin ediyor.

 

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş