Barış Zirvesi’nde katılımcılar üç ortak tutumda anlaşmaya vardı
Ukrayna Devlet Başkanlığı, İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi’nde katılımcıların, gıda güvenliği, nükleer ve enerji güvenliği ve Rusya tarafından kaçırılan ve sınır dışı edilen yetişkin ve çocuk tüm Ukraynalıların serbest bırakılması konularında anlaşmaya vardığını ve ortak tutum sergileyeceklerini belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Katılımcılar üç konuda ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardı: gıda güvenliği, nükleer ve enerji güvenliği ve Rusya tarafından kaçırılan ve sınır dışı edilen yetişkin ve çocuk tüm Ukraynalıların serbest bırakılması. Adil ve sürdürülebilir bir barış için bu unsurlara ilişkin temel ilkeler Barış Çerçevesi Ortak Bildirisinde ortaya konmuştur. Bu Zirve, Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya, Afrika, Avrupa, Pasifik, Avustralya ve Kuzey Amerika gibi dünyanın tüm bölgelerini ve kıtalarını temsil eden 101 ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla Ukrayna’yı ve barışı destekleyen en büyük uluslararası etkinlik haline gelmiştir. Katılımcı ülkelerin üçte ikisi en üst düzeyde temsil edilmiştir. Zirve, katılımcıların her birinin küresel liderlik sergilemesine olanak sağlamıştır. Esasen bu etkinlik, BM Şartı ve uluslararası hukukun temel ilkelerine dayalı adil bir barışa doğru atılan ilk adımdır” denildi.
Bildiride, Zaporijya Nükleer Enerji Santrali de dahil olmak üzere ülkedeki enerji ve nükleer tesislerin gözetiminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından yapılacağı vurgulandı. Gıda güvenliği konusunda gıda ürünlerinin üretimi ve tedarikine ilişkin yer alan maddede, ticari gemiler ve sivil limanlara saldırıların kabul edilemez olduğu ifade edildi. Son olarak savaş esirlerinin takas yoluyla serbest bırakılması, sınır dışı edilen ya da yasadışı şekilde alınan Ukraynalı çocuk ve sivillerin Ukrayna’ya geri gönderilmesi gerektiği belirtildi.
sonbasin.com / DHA