Bakan Nebati’den EYT açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati EYT ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati’den EYT açıklaması
Yayınlama: 02.12.2022
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati  sosyal medya hesabından EYT’lilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı: “Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ!

Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır.”

Öte yandan Asgari ücret tespit komisyonunun çalışma takviminin belirleneceği toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapıldı Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu.

“EYT İLE İLGİLİ DE BENZER BİR YAKLAŞIMIMIZ VAR”

Görüşmeler öncesi TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Yine kamu işçi, işveren ayrımı yapmadan belirli önerilerimizi paylaşıyoruz. TİSK Gerek asgari ücret sürecinde gerek çalışma hayatı ilgilendiren her türlü kanun düzenlemede çalışanların beklentisini önceliği olarak belirtiyor. EYT ile ilgili de benzer bir yaklaşımımız var. Çalışma arkadaşlarımızın refahının ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. 

TİSK camiası olarak kendi ekosistemimizde dünyaya örnek olan uygulamaları çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İşletmelerimizin, şirketlerin, organizasyonun sürdürülebilirliğinin önemini de paylaşıyoruz. İşletmelerin rekabetçiliği istihdam için önemli bir konu, işletmelerin sürdürülebilirliği önemli, bu sebeple EYT konusunda hem çalışanların hem işverenlerin beklentilerini karşılayacak çözümlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.

EYT’LİLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK Mİ?

Sayın Bakanımız sürecin başından beri mayıs ve haziran ayından beri bizlerin görüşlerini alıyor. Sadece TİSK değil başka kuruluşların da görüşlerini aldı. İşçi temsilcilerinin de görüşlerini almaya devam ediyor. Biz TİSK olarak beklentilerimizi çözüm önerileriyle sunmayı seven bir teşkilatız. EYT kapsamında benzer bir yaklaşımımız var. Kapsamlı bir çalışmayı sayın Bakanımıza sunduk.

3 maddede size özet anlatmak istiyorum. Dünya örnekleriyle Türkiye örnekleriyle onlarca önerisi olan bir paket. 3 tane ana çatı altında özetleyebilirim.

BİRİNCİ MADDE

Bir tanesi emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın SGK primleri ve işveren maliyeti artıyor. TİSK bir anket yaptı. Yüzde 80’in üzerinde EYT kapsamındaki çalışma arkadaşımız iş hayatına devam etmek istiyor.

İşverenlere sorduğumuzda işverenlerimiz devam ettirmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Bu uyumun da kaybolmamasını istiyoruz. SGK’da bir maliyet artışı söz konusu bu istihdamın devamı ve işverenler için risk. Sayın Bakanımız müjdeli haberi geçtiğimiz haftalarda vermişti. Yine teyidini alarak paylaşıyorum. Emeklilerle emekli olmayan çalışanlar arasında SGK prim farkı giderilecek. Bu konu sadece işverenler için değil emekli olup çalışma hayatına devam edecekler için kıymetlidir.

İKİNCİ MADDE

İkinci konumuz emekli olacak çalışanların aynı anda emekli olması durumunda işverenler için finansman problemi doğmasıdır. Aynı gün kıdem tazminatının alınması durumunda işverenin mağdur olması durumu var. Bakanımız müjdeyi verdi. Hazine ve Maliye Bakanımızın destekçi olduğunu ifade ettik. KGF’den uygun kredi ile işverenin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık. Uygun kredi faiziyle işverenlere destek olunacak. Kıdem tazminatları da çalışanlara gidecek.

ÜÇÜNCÜ MADDE

Üçüncü konu bazı şirketlerde yüzlerce kişinin emekli olması durumunda üretimi etkileyecek durumlar olabiliyor. Biz çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden bir planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor. Bu üç başlık dışında ilave önerilerimiz oldu bunları sayın Bakanımıza aktardık. Şu anda süreç olumlu gidiyor. Bizlerde konunun resmileşmesini bekliyoruz.

Ben son asgari ücretteki üçlü imza sürecini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Türk İş, devletin, işverenlerimizin imzasıyla ortak bir mutabakatla hayata geçirmiştik bu ortak mutabakatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın ülkemizin ihtiyacı olduğu bir husus olduğunu biliyoruz. Bu dönemde biz işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Burada işverenlerimizin razı olduğu işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda işletmelerimizi koruyan, dengeli bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız. Hem EYT hem asgari ücret sürecinin ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.