Asgari ücrette gözler yarına çevrildi. 8 bin lira ve üzeri ne kadar gerçekçi?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın ilk toplantısını gerçekleştirecek. Milyonlarca çalışan zam pazarlığında çıkacak kararı merakla bekliyor. Peki ilk toplantı için beklentiler neler? Asgari ücrette 8 bin lira ve üzeri ne kadar gerçekçi? İşte detaylar…

Asgari ücrette gözler yarına çevrildi. 8 bin lira ve üzeri ne kadar gerçekçi?
Yayınlama: 06.12.2022
A+
A-

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücrete yapılacak olan zamda. Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde işçi ve işveren temsilcileri bir araya gelmişti. Burada Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı takvimi belirlendi. Buna göre asgari ücrette ilk toplantı yarın gerçekleşecek. Asgari ücrette ikinci toplantı ise 14 Aralık tarihinde yapılacak. Peki ilk toplantıda beklentiler neler? 

Öte yandan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücrete ilişkin bir talepte bulundu. DİSK 2023 yılı asgari ücretinin 13 bin 200 lira olmasını istedi. Ayrıca asgari ücrette psikolojik sınırın 8 bin lira olduğu gözleniyor. Asgari ücrette 8 bin lira ve üzeri bir tutar belirlenme ihtimali ne? 

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yarın gerçekleştireceği toplantısına dair beklentilerini, DİSK’in 13 bin 200 lira talebini ve asgari ücrette en gerçekçi rakamın ne olacağına yönelik değerlendirmede bulundu. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

ASGARİ ÜCRETTE İLK TOPLANTI YARIN YAPILACAK? İLK TOPLANTIDAN BEKLENTİLER NELER? 

“Öncelikle enflasyon rakamları göz önünde bulundurulacaktır. Önceki dönemde alınmayan 12 puanlık bir enflasyon farkı ve son 6 aylık enflasyon dikkate alınacaktır. Bu tutar da yüzde 40’lar seviyesinde en az gerçekleşecek. Bununla beraber tabi işveren temsilcilerinin de bazı istekleri var. TÜRK İŞ Başkanı’nın açıklamasında 7 bin 785 TL civarını işaret etti. Bu da açlık sınırının altında olmaması gerektiğini gösteriyor. 

Yarın ikinci bir toplantı yapılacak. Hızlı bir şekilde karar alınacağını düşünüyorum. Temmuz ayında 15 gün içerisinde bir karar alınmıştı. Yine aynı hızla ve oy birliği ile bir karar alınmasını bekliyoruz. 

DİSK ASGARİ ÜCRETİN 13 BİN 200 LİRA OLMASINI TALEP ETTİ. SİZCE BUNUN GEREKÇESİ NEDİR? 

DİSK Başkanı’nın 13 bin 200 lira talebi var. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı şu anda 25 bin 400’ler seviyesindedir. Zannediyorum ki bu tutarı dikkate alarak hesaplama yaptılar 13 bin 200 liralık bir tutar belirlendi. Ancak 13 bin 200 lira şu anda asgari ücretin yüzde 100’den fazla artması demektir. Piyasa oluşacak fiyatlamalarda her bir mala yüzde 100’den fazla bir artış yapılması demektir.  

Bu tutarların etkileri enflasyonist etkiye sebep olacaktır. Zaten enflasyonla mücadele edilmesi gerekiyor. Bu sürekli enerji fiyatlarının gerilemesiyle azalış gösterdi. Bir yandan da asgari ücret üzerindeki enflasyonist baskının alınması gerekiyor. Sabit dar gelirli ve sabit orta gelirlinin üzerindeki enflasyonist baskıyı bu dönemde alınması gerekiyor. Bu önlemler alınırken de ilerleyen dönemde enflasyona sebebiyet vermemek gerekiyor. 

ASGARİ ÜCRETTE 8 BİN LİRANIN ÜZERİ NE KADAR GERÇEKÇİ? BEKLENTİNİZ NEDİR? 

5 bin 500 TL üzerinde yüzde 45 artış olursa 7 bin 945 lira yapar ve bu da kasım ayı enflasyonu ile beraber oluşacak bir açlık sınırıdır aslında. Hem açlık sınırı üzerinde kalması hem de 8 bin lira psikolojik sınırın açılması anlamında 8 bin lira en ideal rakamdır. 

Yüzde 50 artış yapılırsa bu tutar 8 bin 250 TL civarına gelir. O yüzden 8 bin 250 TL ve üzerindeki rakamlar hayatın olağan akışına aykırı rakamlardır. 8 bin lira olması muhtemel gözüküyor ama 8 bin 250 lira ve üzeri bir tutar belirlenmesi zordur.” 

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.