Araç sahiplerinin yeni derdi sigorta poliçesi

Kasko ve trafik poliçelerindeki fiyat artışları vatandaşları isyan ettirdi. Fiyatların geçen yıla göre katbekat artması, poliçelerde eksik teminatlar verilmesi, yılda birden fazla kaza yapan sürücünün poliçesinin tek taraflı feshedilmesi ve trafik poliçesi kesmek istemeyen sigorta şirketleri vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Araç sahiplerinin yeni derdi sigorta poliçesi
Yayınlama: 06.12.2022
A+
A-

Son dönemde kasko ve trafik poliçelerinde yaşananlar vatandaşı çileden çıkardı. Poliçe fiyatlarındaki aşırı yükselişin yanında bir de çeşitli sorunlar eklenince deyim yerindeyse tüketicinin sigortaları attı. Ortalama bir otomobilin geçen yılki kasko poliçe fiyatı, hasarsızlık durumuna bağlı olarak 5 bin liradan, bu yıl 20 bin liranın üzerine çıktı. Bazı sigorta şirketleri ise durumu abartarak bir otomobilin kasko poliçesine 100 bin liranın üzerinde fiyat biçtiler. Aynı şekilde trafik poliçe fiyatları da dört kat arttı. Sigorta şirketleri yaşanan fiyat artışlarını yedek parça, işçilik ve otomobil fiyatlarına bağlarken, aradaki uçurum fiyat farkları da dikkat çekiyor.

Sigorta acentesi Selim Turan sektörde 20’den fazla şirket olduğunu ve fiyatların serbest piyasa şartlarında belirlendiğini belirtti. Turan “Özellikle kasko poliçe fiyatları geçen yıla göre ciddi oranda arttı. Otomobilde banka kredisi yoksa çoğu insan kasko yaptırmamayı tercih ediyor. Bugün trafikte kaskolu araç sayısı yüzde 30 civarında. Aynı şekilde trafik poliçelerinde de fiyat sebebiyle sıkıntılar var. Şirketler kâr etmediklerini düşünerek poliçe yenilemiyor, yenileyenler de yüksek fiyat veriyor” dedi.

KREDİ TAKSİDİ KADAR ÖDEME

Sigorta poliçelerindeki problem yalnızca fahiş fiyat artışları ile bitmiyor. Mesela bankadan bir otomobil kredisi çekildiğinde, banka kasko poliçesinin kendisi yapmak istiyor. Fiyatları da yüksek tutuyor. Bugün 300 bin lira kredi çeken bir tüketici ayda 11 bin lira taksit öderken, otomobiline yapılan 40 bin liralık kasko için de 4 bin lira poliçe taksiti ödemek zorunda kalıyor ve bu süreç kredi bitene kadar devam ediyor. Ancak yasalar gereği poliçeyi banka dışında başka bir acenteden de yaptırmak mümkün. Tüketici dernekleri bankaların poliçelerde zorunlu tutma hakkı olmadığını söylüyor.

TRAFİK KESMEYE YANAŞMIYORLAR

Ayrıca trafik poliçelerinden kâr elde etmediklerini düşünen sigorta şirketleri, trafik poliçesi kesmeye yanaşmıyor. Birçok şirket teklif dahi vermiyor. Verilen teklifler de yüksek olduğundan, şirket kibarca poliçesi reddetmiş oluyor. Zorunlu olmasına rağmen şu an yollarda trafik poliçesi olmayan yüz binlerce araç dolaşıyor. Trafik poliçesi oranı yüzde 60’a kadar düşmüş durumda… Şayet aynı şirketten kasko yaptırmak isterseniz şirket sizin trafik poliçenizi de kesiyor.

Sigortacı Selim Turan, kendi bünyelerinde altı sigorta şirketi olduğunu ancak trafik poliçesinin yalnızca tek şirket üzerinden kesmek zorunda olduklarını belirterek “Şirketlerin fiyat politikalarıyla ilgili bir durum. 2019 model Renault Clio için verdiğimiz fiyat 2.500 lira civarında. Şayet araç daha önce kazaya karışmış ise fiyat daha da yükseliyor” dedi.  

TEK TARAFLI FESİH

Sigortalarla ilgili bir diğer şikayet ise poliçelerin bir anda iptal edilmesi… Yıl içinde birden fazla kaza yapmanız durumunda sigorta şirketi size sormadan kasko poliçenizi iptal edebiliyor. Kullanım günü hesaplanıp ödemeniz iade ediliyor. Ancak ‘kötü sürücü’ pozisyonuna geçmeniz sebebiyle yeni poliçe kestirmek için kapı kapı sigortacı aramak zorunda kalıyorsunuz ve fiyatlar da ciddi oranda yükseliyor. 

TEMİNATLAR DEĞİŞTİRİLİYOR

 Fiyatların artması ile müşteri kaçırmak istemeyen şirketler birçok teminatı da görmezden geliyor. Örneğin son dönemde yapılan kasko poliçelerinde ‘eşdeğer parça kullanılabilir’ ibaresi bulunuyor. Sigortalı kaza yaptığında yedek parça değişimi yan sanayiden karşılanıyor. Aynı şekilde enflasyon farkı teminatı da çıkarıldığı görülüyor. Aracın çalınması durumunda sigorta şirketi sigortalıya güncel fiyat üzerinden değil, poliçe üzerinde yazan rakamı ödemek istiyor. Sigortacılar fiyatı düşürmek için teminatların eksik tutulmaması gerektiğini ve kaza ya da çalınma durumunda yüzünün astarını geçtiğini belirtiyorlar.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş