Araç alacaklar bekleyişe geçti… Durgunluk yaşanıyor!

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri sonucunda, sıfır araç satımında müşterileri mağdur eden ve liste fiyatının üzerinde elden ödeme talep eden otomobil bayilerine toplamda 17.8 milyon liralık ceza uygulandığı belirlendi.

Araç alacaklar bekleyişe geçti… Durgunluk yaşanıyor!
Yayınlama: 26.05.2023
A+
A-

Seçimlerin ikinci tura kalması ikinci el otomobil piyasasına durgunluk olarak yansıdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise şu ifadeleri kullandı:

“Aksesuar alma mecburiyeti veya açıktan ek ücret talep edilmesi gibi suni fiyat artışlarına sebep olan ve satın alımlarda adaletsizlik yaratan bazı taleplerin olduğu duyumları kamuoyu nezdinde tartışılan bir durumdu.

Geçtiğimiz günlerde yaşanabilecek bu tür olumsuzlukların önüne geçmek adına Bakanlığımız bir yönetmelik yayımlayarak bu tür uygulama yapan işletmelere cezai müeyyide uygulayacağını açıkladı.

“YETKİ BELGELERİNİN İPTAL EDİLDİĞİNİ ÖĞRENDİK”

Bu kapsamda Adana, Bursa ve Ankara’da bazı bayilere yönetmeliği ihlal etmelerine istinaden para cezası uyguladığı ve yetki belgelerinin süreli iptal edildiğini öğrendik. Elbette gerek bayi gerekse ikinci el otomobil satıcısı tüm meslektaşlarımızın cezai müeyyidelere uğrayarak maddi ya da ticari zorluklarla karşılaşması tercih edeceğimiz bir durum değildir.

Ancak bununla beraber piyasamızın istikrarlı şekilde devam etmesi, fiyatların suni şekilde artmaması ve sektörümüzün genel durumu açısından kanun ve yönetmeliklere riayet etmek azami derecede önem taşımaktadır.

Araç alacaklar bekleyişe geçti... Durgunluk yaşanıyor!

“TİCARET ALANIMIZI DARALTAN BİR YÖNETMELİK OLMUŞTU”

Bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalar ve yayımladığı yönetmelikler mutlaka piyasadaki olumsuzluklara etki etmektedir. Ancak geçen süreç içerisinde bu tür uygulamaların bazı hususlarda beklenen etkiyi yaratmadığını görmekteyiz.

Geçtiğimiz yıl 6+6 yasası yayımlanmış ve ikinci el otomobil satıcısı meslektaşlarımızın 6.000 km altındaki araç satışları kısıtlanmıştı. Bu uygulama ikinci el otomobil satan meslektaşlarımızın sıfır km otomobil satmasını engellemek amacıyla yayımlanmış olsa da 6.000 km limitiyle düşük kilometreli ikinci el araçları da kısıtlayarak ticaret alanımızı daraltan bir yönetmelik olmuştu.

Bizler elbette olumsuzlukları engelleyecek her adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak uygulamaların daha sürdürülebilir ve beklenen etkiyi tam manasıyla yaratabilmesi açısından, biz sektör temsilcileriyle istişare yapılarak ve müşterek akıl doğrultusunda oluşturulması kanaatindeyiz.”

Araç alacaklar bekleyişe geçti... Durgunluk yaşanıyor!

SEÇİM NEDENİYLE ARAÇ SATIŞINDA DURGUNLUK YAŞANIYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması sonrası ikinci el otomobil piyasasında durgunluk görüldü. Otomobil piyasasındaki belirsizlik nedeniyle araçlarını satmak isteyenler bekleyişe geçti.

VATANDAŞLAR SEÇİMİN BİTMESİNİ BEKLİYOR

İkinci el otomobilde yaz aylarının hareketli geçtiğini aktaran oto galerici Yavuz Çiftçi, seçim atmosferi nedeniyle de satışların düştüğüne dikkat çekti. Çiftçi, ”Otomobil sektöründe bu dönemler hareketli geçer. Bayram ve tatil süreci öncesi hareketlilik görülür. Fakat şu an seçime odaklanıldı. Seçimi atlatalım psikolojisi var. Bu nedenle ikinci el otomobil piyasasında durgunluk görülüyor. Banka kredi faizlerinin yüksek olması ve finansal sıkıntılar da piyasalardaki durgunlukta etken oldu” dedi.

Arz talep dengesi ile ilgili sıkıntıların devam ettiğini de belirten Çiftçi, ”Sıfır araçların az olması nedeniyle piyasada daralma oluşuyor. İkinci el otomobilde de fiyatlar yükseliyor. Eskisi kadar fiyat artışı olmasa da artış devam ediyor” diye konuştu.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.