Antarktika’daki derin sularda hareketlilik… Okyanuslardan dört kat daha fazla ısınıyor!

Uluslararası araştırmacılar, Weddell Denizi’nde yer alan Antarktika Dip Suyu’nun (AABW) miktarının azaldığını ve aynı zamanda ısınma eğilimi gösterdiğini belirtti.

Antarktika’daki derin sularda hareketlilik… Okyanuslardan dört kat daha fazla ısınıyor!
Yayınlama: 14.06.2023
A+
A-

British Antarctic Survey’in (BAS) yaptığı ve “Nature Climate Change” isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre, rüzgar ve denizdeki uzun süreli değişimler, Güney Okyanusu’nun bir parçası olan Weddell Denizi’ndeki dip suyu üretimini etkiliyor.

Dünyanın en soğuk ve yoğun su kütlesi olan AABW’nin azaldığına ve ısındığına dikkati çeken araştırmacılar, dip suyunda gözlemlenen düşüşün atmosferdeki ısı ve karbonun okyanusta depolanmasına engel olabileceğini kaydetti.

Antarktika'daki derin sularda hareketlilik... Okyanuslardan dört kat daha fazla ısınıyor!

OKYANUSLARA ORANLA 4 KAT DAHA FAZLA ISINIYOR

Araştırmaya konu verileri toplamak için gemi ve uydu kullanan uzmanlar, Weddell Denizi’nin ısı ve tuzluluk seviyesini ölçtü.

Araştırmacılar, dip suların seviyesinin son 30 yılda yüzde 20’den fazla düştüğünü vurgulayarak geri kalan 2 bin metreden daha derin suların diğer okyanuslara oranla 4 kat daha fazla ısındığını kaydetti.

Sulardaki azalmanın deniz buzu oluşumundaki düşüşten kaynaklandığı belirtilirken, normal şartlarda buzun yerini değiştirerek yeni buz oluşumuna imkan veren rüzgarların zayıfladığı, bunun da buz oluşumunu yavaşlattığı aktarıldı.

Antarktika'daki derin sularda hareketlilik... Okyanuslardan dört kat daha fazla ısınıyor!

DERİN SULARDAKİ DEĞİŞİM HER ZAMANKİNDEN DAHA HIZLI DEVAM ETTİ

Araştırmanın başyazarı olan Fiziksel Oşinograf Dr. Shenjie Zhou, bölgenin hassaslığına dikkati çekerek atmosfer ve deniz buzu arasındaki ilişkinin önemini vurguladı.

Derin sulardaki düşüşün ekosistemi etkileyebileceğini dile getiren araştırmacı Dr. Alessandro Silvano ise eskiden derin sulardaki değişimin yüzyıllar sürebileceğini düşündüklerini fakat gözlemlerinde bunun daha kısa zamanda olabileceğini tespit ettiklerini söyledi.

Güney Okyanusu’nun, Sanayi Devrimi’nden bu yana, insan kaynaklı küresel ısınmanın yüzde 90’ını, fazla karbon salınımının ise 3’te 1’ini depoladığı biliniyor.

Araştırma. “Nature Climate Change” dergisinde yayımlandı.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş