ABD: Whelan’ın nerede tutulduğunu bilmiyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD’nin, Rusya’da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşı Paul Whelan hakkında endişe duyduğunu, Whelan’ın durumu ya da nerede olduğu konusunda Moskova’dan bilgi alınamadığını söyledi.

ABD: Whelan’ın nerede tutulduğunu bilmiyoruz
Yayınlama: 01.12.2022
A+
A-

Kirby, konuya ilişkin açıklamayı, ailesinin eski deniz piyadesi Paul Whelan’dan 23 Kasım’dan bu yana haber alamadıklarını ancak Whelan’ın hapishane hastanesine götürüldüğüne ilişkin duyumlar aldıklarını söylemesi üzerine yaptı.

Amerika, İngiltere, Kanada ve İrlanda pasaportlarına sahip olan Paul Whelan, 2018 yılının Aralık ayında Rusya’da gözaltına alınmış ve iki yıl sonra casusluk suçlamasından hüküm giymişti.

Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Whelan’ın durumu ve nerede olduğuna ilişkin daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki nerede bulunduğuna ya da durumunun nasıl olduğuna ilişkin güncel bilgiye sahip değiliz. Bu bizi derinden kaygılandırıyor, Whelan ailesinin endişelerini paylaşıyoruz” dedi.

Kirby, Moskova’daki Amerikalı diplomatların Whelan’a neler olduğuna ilişkin ayrıntıları almak için çalıştığını kaydetti ve “Bilgi eksikliği ve Paul ile iletişimsizlik bizi derinden kaygılandırıyor” ifadesini kullandı.

Whelan, casusluk suçlamasıyla çarptırıldığı 16 yıllık hapis cezasını çekmek için Rusya’nın Mordovya bölgesinde bir hapishanede bulunuyor.

Ailesi, bu hafta yaptığı açıklamada, Whelan’dan 23 Kasım’dan bu yana haber alamadıklarını ve hapishanedeki hastaneye nakledildiğine ilişkin hapishane görevlilerinden net olmayan mesajlar aldıklarını söyledi.

Kardeşi David Whelan, hapishane personelinin, Whelan’ın 17 Kasım’da, Amerikalı ve İrlandalı diplomatlar tarafından ziyaret edildikten bir gün sonra hapishanedeki hastaneye nakledildiğini söylediğini aktardı. David Whelan, bugün gönderdiği elektronik postada, Paul’un 17-23 Kasım tarihleri arasında anne ve babasıyla her gün konuştuğunu ve hapishane hastanesine nakledileceğine ilişkin bilgi vermediğini söyledi.

Ailesi, Paul Whelan’dan 24 Kasım’da kutlanan Şükran Günü’nden bu yana haber alamadı.

David Whelan, “Paul normalde özel günlerde arar, ama hem Şükran Günü’nde hem de babamızın doğum gününde aramadı. Bu olağandışı bir durum” dedi.

David Whelan ayrıca daha önce hapishane hastanesine nakledildiğinde Paul’un bunun bilgisini mutlaka telefon görüşmelerinde verdiğini de hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikalı konsolosluk yetkililerinin Whelan’ı en son 16 Kasım’da gördüklerini doğruladı.

Blinken, MSNBC televizyonuna verdiği söyleşide, “O zamandan beri iletişimimiz olmadı ve iletişim talebinde bulunduk. Her gün uğraşıyoruz” dedi.

ABD WHELAN VE GRİNER İÇİN RUSYA’YLA TEMASTA

Amerika, Paul Whelan ve Amerikalı basketbol yıldızı Brittney Griner’ın iadesi için Rusya’yla iletişim halinde. Ancak Amerikalı yetkililer, Rusya’nın, Amerika’nın önerilerinin hiçbirine “ciddi bir yanıt” vermediğini kaydetti.

Şubat’ta bavulunda esrar kartuşları bulunması sonrasında tutuklanan ve uyuşturucu suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılan basketbolcu Griner, bu ay, Rusya’da bir başka hapishaneye nakledilmişti. Griner, Rusya’da görülen dava sırasında, esrar kartuşlarını spor sakatlıklarından kaynaklanan ağrıları dindirmek için kullandığını ve Rus yasalarını çiğnemek gibi bir niyeti olmadığını söylemişti.

Kaynak: VOA Türkçe

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş