Abanoz ağacı Sudanlı ustaların elinde sanat eserine dönüşüyor

Afrika kıtasının kültürel zenginliği, Sudan’ın başkenti Hartum’daki Gabe Pazarı’nda aslen Güney Sudanlı ustaların elinde, dayanıklılığıyla bilinen abanoz ağacından oyma ahşap eserlerde hayat buluyor.

Abanoz ağacı Sudanlı ustaların elinde sanat eserine dönüşüyor
Yayınlama: 07.11.2022
A+
A-

HARTUM (AA) – Şariu’l Gabe, Abonoz Caddesi ya da halk dilindeki adıyla Anatik Çarşısı’nda, abanoz ağacından el işçiliğiyle yapılan ahşap oyma sanatının çeşitli örnekleri meraklılarının beğenisine sunuluyor.

Herhangi bir mesleki eğitim almamış onlarca Güney Sudanlı usta, bir heykeltıraş, sanatçı titizliği ve kalitesinde eserler ortaya çıkarıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği turistik mekanların başında gelen pazarda ustalar tezgahlarında çeşit çeşit el emeği, göz nuru eserlerini sergilerken tezgahın hemen yanı başında ya da arkasında bir yandan da üretim devam ediyor.

Pazarda, Afrika’ya özgü insan ve hayvan figürleri, heykeller, kabilelere özgü maskeler, baston, gemi, sandık, kase, kadeh, saklama kapları gibi ahşap eşyaların yanı sıra deri ve boncuktan yapılmış çanta, cüzdan, kolye ve bileklik gibi onlarca hediyelik eşya bulunuyor.

Ustalardan Francis Luoy Wcihyoak, kesme, soyma, yontma, zımparalama, boyama ve vernikleme gibi birçok işlemden geçen abanoz ağacının, ev ve iş yerlerini süsleyen adeta bir sanat eserine dönüştüğünü söyledi.

Çarşıdakilerin çoğunun Güney Sudanlı olduğunu ve çalışmalarının Afrika ve Sudan kültürünü yansıttığını belirten Wcihyoak, turistik açık hava pazarı Gabe’deki ürünlerin, ahşabın kalitesi ve boyutuna göre birkaç dolardan 200 dolara kadar alıcı bulduğunu kaydetti.

Muhabir: Ömer Erdem

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş