Türk Eğitim-Sen Başkanı Geylan: Milli ve yerli müfredat hazırlanmalıdır
TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı Takip Geylan, “Türk milletinin tarihi, kültürel ve ahlaki değerleri göz önünde bulundurulmalıdır. Milletimizin milli bakış açıları ile örtüşen milli eğitim için milli ve yerli müfredat hazırlanmalıdır. İnanıyoruz ki, Türkiye Yüzyılı, içeriği ve hedefleri bakımından milli, yöntemi ve araçları bakımından çağdaş ve evrensel bir eğitim sistemiyle inşa edilecektir. Türk Eğitim Sen, teşkilatları, üyeleri ve gönüllüleri ilkelerimiz ve milli kimliğimiz ekseninde yapılacak her çalışmaya destek olmaya, katkı sunmaya hazırdır” dedi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni müfredat çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Başkan Geylan, değişikliklerin işin uzmanları, uygulayıcı öğretmenler ve sürecin bütün paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirilmesi halinde faydalı olacağını söyledi. Geylan, “Türk eğitim sistemi, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ve düzenlenen bir müfredat üzerine inşa edilmiştir. Müfredat, çeşitli derslerden oluşur ve öğrencilere temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar. Doğal olarak, zaman içinde değişikliklere uğramış ve güncellenmiştir. Bu Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri gerçekleşen bir devinim olarak yer almıştır. Ancak geçmişte de bu tür değişiklikler yapılırken ön hazırlık çalışmaları olmuş buna rağmen yanlış yapılan değişikliklerin bedelini acı bir şekilde ve ağır olarak Türk Milleti ödemiş hatta bazı konularda ödemeye devam etmektedir” diye konuştu.
‘TÜRK EĞİTİM SEN, KATKI SUNMAYA HAZIRDIR’
Müfredatlar güncellenirken dünyanın ve Türkiye’nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 21’inci yüzyıl becerilerinin mutlaka müfredatta yer alması gerektiğini vurgulayan Başkan Geylan, şunları söyledi:
“Uzay çağının konuşulduğu günümüzde, savunma, ilaç, gıda, denizcilik, farklı dünya ülkeleri ile yapılan iş birlikleri ve sanayide yapmış olduğumuz atılımlar, dünyanın yapay zekâ ve farklı teknolojileri gündeme alması eğitim programlarında mutlaka yer almalıdır. Ülkemiz sanayici, iş dünyası, kalkınma teşkilatları, devlet planlama kurulu gibi kamu kurumlarının geleceğe yönelik talep, beklenti ve ortaklık teklifleri göz önüne alınmalıdır. Türk milletinin tarihi, kültürel ve ahlaki değerleri göz önünde bulundurulmalıdır. Milletimizin milli bakış açıları ile örtüşen milli eğitim için milli ve yerli müfredat hazırlanmalıdır. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın ne denli hassas olduğu göz önünde bulundurularak bizleri millet yapan tarih, kültür gibi milli vasıflarımız mutlaka yer almalıdır. Türk milletinin tarih sahnesine çıktığı andan bugüne geçmişi, zaferleri çocuklarımıza öğretilmelidir. Geçmişte yaşadığımız deprem, sel ve doğal afetler göz önünde bulundurularak coğrafya bilgisi, tabiatın hassasiyeti göz önünde bulundurularak öğretilmelidir. Türk milletinin kültür taşıyıcısı, ses bayrağımız Türk dili gerektiği özeni görmelidir. Toplumsal dayanışma, milli bilinç, millet, vatan ve bayrak sevgisi özenle vurgulanmalıdır. Müfredatla belirtilen ahlaki değerlerin anlatılması, milli ve insani değerlerimizin öğretilmesi sürecinde mutlaka öğretmenlerimiz vasıtası ile uygulanacak yöntemler politika olarak benimsenmelidir. Bu niyetlerle hazırlanacak çerçeve ilkelerin içi ihtiyaç, talep, kademe ve sınıflara göre değişiklik gösterse de mutlaka öğretmenlerin akademisyenlerin görüşleri alınarak müfredat güncellemesi yapılmalıdır. İnanıyoruz ki, Türkiye Yüzyılı, içeriği ve hedefleri bakımından milli, yöntemi ve araçları bakımından çağdaş ve evrensel bir eğitim sistemiyle inşa edilecektir. Bir kez daha ifade ediyoruz; Türk Eğitim Sen, teşkilatları, üyeleri ve gönüllüleri ilkelerimiz ve milli kimliğimiz ekseninde yapılacak her çalışmaya destek olmaya, katkı sunmaya hazırdır.”
sonbasin.com / DHA