“Akademik başarıya giden yol çift dilli eğitimden geçiyor”

Son beş yılda iş dünyasında birden fazla dil konuşabilen bireylere olan talebin ikiye katlandığı ve her 10 işverenden 9’unun iki veya daha fazla dil konuşabilen adayları tercih etmeye başladığı belirtiliyor. UNESCO raporuna göre, Türkiye’de de dil edinimi için yurt dışına giden öğrenci sayısı 47 bini aşıyor. İzmir merkezli 4 yaştan itibaren çift dilde eğitim programı sunan Eraslan Okulu’nun Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nur Canbaz, “İçerik ve Dilin Bütünleşik Olduğu Öğrenim anlamına gelen CLIL tekniğiyle akademik kazanımları öğrencilerimize çift dilde sunuyoruz” dedi.

“Akademik başarıya giden yol çift dilli eğitimden geçiyor”
Yayınlama: 21.03.2023
A+
A-

Özellikle pandemi sonrası hızla dijitalleşmeyle bilgiye erişim daha da kolaylaşırken uzaktan çalışma modelleriyle adayların iş dünyasına katılımı da ülke sınırlarından bağımsız hale geldi. Bir süredir Türkiye’de var olan yurt dışında eğitim alma anlayışı, artan bu rekabet dolayısıyla daha da belirginleşti. UNESCO tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye’den eğitim için yurt dışına giden öğrenci sayısının 47 bini aştığı anlaşılıyor. Bunların beşte birini lisans ve yüksek lisans programları ile uzmanlık eğitimleri oluştururken bir öğrencinin yıllık eğitim maliyetinin 20 bin doları bulduğu tahminiyle yurt dışındaki eğitimlere yılda yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapıldığı hesaplanıyor.

“ERKEN DİL EDİNİMİNİN ŞAŞIRTICI SONUÇLARINA TANIK OLUYORUZ”

İzmir’de ailenin 30 yıllık eğitim geçmişiyle 2016 yılında kapılarını açan Eraslan Okulu, 4 yaştan itibaren öğrencilerine sunduğu çift dilli eğitim programıyla kısa sürede öne çıkmayı başardı. Bu başarının arkasında günümüz ihtiyaçlarını iyi saptama ve öğrencilere geleceğe yönelik yetkinlikler kazandırma amacı yer ediniyor. Yabancı dilin dünyaya açılan kapıda bir numaralı yetkinlik olduğuna işaret eden Nur Canbaz, “Erken dil ediniminin şaşırtıcı sonuçlarına tanık oluyoruz. Öğrencilerin 4 yaştan itibaren derslere iki öğretmenle katılmaları ve kısa bir süre sonra farklı iki dil konuşan öğretmenlerde onların konuştuğu dilde iletişim kurabilmeleri heyecan verici. Eraslan’da Bilingual Learners programını tasarlarken bu sonuçları elde edeceğimizi ön görüyorduk çünkü alanında en yetkin dil bilimciler ve Amerikan üniversiteleri ile iş birliği içerisinde bu programı oluşturduk. Şu anda ise bu özgün programın çıktılarını büyük bir heyecanla deneyimliyoruz” diye konuştu.

“Akademik başarıya giden yol çift dilli eğitimden geçiyor”

“ÇİFT DİLLİ EĞİTİM MODELİNİ ANAOKULUNDAN İTİBAREN UYGULUYORLAR”

Anaokulundaki öğrencilerin okul hayatını iki dilde sürdürmeleri için yaratıcı bir ortam tasarladıklarını aktaran Canbaz, “Her öğrenciye gün boyu bir sınıf öğretmeni, bir de çift dilli (bilingual) öğretmen eşlik ediyor. Bilingual Learners eğitim programımız iki öğretmen tarafından aynı anda gerçekleştiriliyor. İki dilin de kullanımı birbirini takip eden ya da eş zamanlı aktivitelerle desteklenerek sürekli hale getiriliyor. Tüm aktiviteler bireysel, grup ya da istasyon düzeniyle uygulanırken, aynı program kapsamında ilkokulda da matematik, fen bilimleri ve hayat bilgisi derslerini de öğrencilere iki dilde sunuyoruz. Eğitimlerinin her aşamasında bütünleşik ve dikeyde birbirini destekleyen bir eğitim modeli benimsiyoruz” ifadesini kullandı.

“ORTAOKULDA AKADEMİK DERSLER İNGİLİZCE İŞLENİRKEN LİSEDE ÜNİVERSİTE KREDİSİ ALINABİLİYOR”

Ortaokul derslerini İngilizce işlediklerini belirten Canbaz, “İçerik ve Dilin Bütünleşik Olduğu Öğrenim anlamına gelen CLIL tekniğiyle akademik kazanımları öğrencilerimize çift dilde sunuyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz ortaokuldan liseye geçtiklerinde okulumuzun da üyesi olduğu College Board’un Advanced Placement (AP) eğitim programına devam edebiliyorlar ve bu programda aldıkları derslerden elde ettikleri başarılarla henüz lise çağında üniversite kredisi alabiliyorlar” açıklamasını yaptı.

“Akademik başarıya giden yol çift dilli eğitimden geçiyor”

Çift dilde eğitim programının öğrencileri iyi birer düşünür ve problem çözme yeteneği yüksek bireyler olarak yetiştirdiğine dikkat çeken Canbaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğrencilerimizin ilgi alanlarını erken keşfetmeleri ve iş dünyasında donanımlı bireyler olarak öne çıkmaları amacıyla 9. sınıftan itibaren 4 yıl boyunca ekonomi, felsefe, girişimcilik, yapay zekâ, uluslararası ilişkiler, sanat tarihi ve psikoloji gibi seçmeli dersler sunuyoruz. Bu dersleri okulumuzun eğitim programına yerleşik biçimde üniversiteden davet ettiğimiz akademisyenlerle her hafta uyguluyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz kariyer planlamasına daha derin bir bilgi havuzundan yararlanarak başlıyor ve üniversiteye gittiklerinde donanımlı bireyler olarak öne çıkıyorlar.”

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş