Pop Art’ı yeniden harika yapma zamanı

İstanbul Komedi Festivali etkinlikleri kapsamında açılan “Make Pop Art Great Again” adlı sergi, Pop Art’ın Türkiye’deki yolculuğu üzerine fikir verirken bu akımın yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor.

Pop Art’ı yeniden harika yapma zamanı
Yayınlama: 19.11.2022
A+
A-

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ – Popüler olanın aynı zamanda biraz “ucuz” olduğu düşüncesi coğrafyasızdır. Pop Art akımı renklerin, gösterişin ve adı üstünde popüler olanın dışavurumu olarak 1950’lerden bu yana pek çok kişiyi etkilemeye devam ediyor. Andy Warhol ile adeta özdeşleşen akım ülkemizde 2000’ler sonrasında kendi özgün çizgisine kavuştu diyebiliriz. Birçok sanatsever için etkin olduğu ‘50’ler ve ‘60’ları da çağrıştırması nedeniyle sevimli bir nostalji hissi de uyandıran Pop Art akımı, BKM Organizasyonu ile İstanbul Komedi Festivali etkinlikleri kapsamında RED art İstanbul’un “Make Pop Art Great Again” sergisi ile bir kez daha sanatseverleri etkisi altına alacak gibi görünüyor.  Maximum Uniq’te açılan ve 12 Aralık’a kadar görülebilecek sergi Red art İstanbul bünyesinde yer alan, her biri pop art’ın yükselen sanatçıları tarafından üretilmiş eserlerden oluşuyor. Sergide çalışmalarıyla yer alan RED art İstanbul sanatçıları arasında Berk Arıkan, Cankat Kalyoncu, Cihan Ünalan, Çağatay Odabaş, Didem Yağcı, Eda Baysal, Ekin Anıl, Emel Ilgaz, Emre Yusufi, Ezo Sunal, Hamid Tolouei Fard, Hande Uğur, İlkem Güneri, Nesren Jake, P.J., Seden Erşen, Serdar Akkılıç, Tarkan Güveli, Taylan Türkmen, Uğur Orkide bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve İngiltere’de soyut dışavurumculuğa tepki olarak ortaya çıkan Pop Art akımı son dönemlerdeki sürdürülebilirlik ve iklim için sanat eylemleri çerçevesinde kendi eleştirisini de içinde barındıran eserlerle de dikkat çekiyor. Maximum Uniq’in ev sahipliğinde gezilebilen “Make Pop Art Great Again” sergisi akımın ülkemizdeki yolculuğu üzerine fikirler verirken aynı zamanda yeni sanatçıları keşfetme olanağı sunması bakımından da görülmeye değer.

Pop Art’ta sadelik!

Ülkemizde Andy Warhol’un çalışmalarının sanatçılar üzerindeki etkisiyle yükselen Pop Art akımı zaman içerisinde daha sade çizgiler ve tekil renklerle farklı bir boyut kazandı. Pop sanatının ülkemizdeki tekil renk temsilcilerinden biri olan Ümit Bilgen (1979) alanında bir ilke imza atmış, siyah ve beyazın uyumunu bu sanata renklerin dışında uyarlamıştı. Bu anlamda Türkiye’de renk kombinas- yonlarının çokça kullanıldığı stilden siyah beyaza uyarlanması ise oldukça sıra dışı.

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş