390 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor… NASA: İlk kez bu kadar detaylı görüntülendi!

NASA’nın James Webb uzay teleskobu 390 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın oluşumunu ilk kez bu kadar net görüntüledi. Dünyayı ısıtan Güneş’in de yıllar önce aynı evreleri tamamladığı belirtildi.

390 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor… NASA: İlk kez bu kadar detaylı görüntülendi!
Yayınlama: 13.07.2023
A+
A-

Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesinin “benzeri görülmemiş” bir yakın çekim görüntüsü, James Webb uzay teleskobunun birinci çalışma yılını kutlamak üzere Çarşamba günü Nasa tarafından yayınlandı.

“KENDİ GÜNEŞİMİZ UZUN ZAMAN ÖNCE BÖYLE BİR EVRE YAŞADI”

‘Rho Ophiuchi’ bulut kompleksindeki “güneş benzeri” yıldızların 390 ışık yılı uzaklıktaki canlı görüntüsü, araştırmacıların bölgeyi ön plandaki yıldızların dikkat dağıtıcılığı olmadan ilk kez bu kadar ayrıntılı bir şekilde görebilmelerini sağladı.

Here it is: @NASAWebb’s one-year anniversary image. Called Rho Ophiuchi, this area shows about 50 young stars in a cocoon of gas and dust. At 390 light-years away, it’s the closest star-forming region to Earth: https://t.co/A3e2XLx9Ef

Webb continues to #UnfoldTheUniverse. pic.twitter.com/tfXT8J2xBW

— NASA (@NASA) July 12, 2023

Baltimore, Maryland’deki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nde Webb projesi bilim insanı olan Klaus Pontoppidan, “Webb’in Rho Ophiuchi görüntüsü, yıldız yaşam döngüsündeki çok kısa bir döneme yeni bir netlikle tanık olmamızı sağlıyor. Kendi güneşimiz uzun zaman önce böyle bir evre yaşadı ve şimdi başka bir yıldızın hikayesinin başlangıcını görebilecek teknolojiye sahibiz.” dedi.

Nasa, görüntüdeki bazı yıldızların “protogezegensel disklere işaret eden belirleyici gölgeler”, yani gelecekte oluşacak potansiyel gezegen sistemleri gösterdiğini söyledi.

Görüntüdeki bölgenin bir yıldızın kozmik tozdan oluşan doğal zarfından ilk kez patladığında ve parçalarını uzaya jet hızıyla fırlattığı anı yansıttığı belirtildi.

390 IŞIK YILI UZAKLIKTAN DETAYLI BİR ŞEKİLDE GÖRÜNTÜLEDİ

Nasa’nın yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, “James Webb uzay teleskobu sadece bir yıl içinde, toz bulutlarının içine bakarak ve evrenin uzak köşelerinden, 390 ışık yılı uzaklığından gelen ışığı ilk kez detaylı bir şekilde görerek insanlığın kozmosa bakışını değiştirdi” dedi.

390 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor... NASA: İlk kez bu kadar detaylı görüntülendi!

Bill Nelson devam ettiği açıklamada:

“Her yeni görüntü yeni bir keşif anlamına geliyor ve dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarına bir zamanlar hayal bile edemeyecekleri soruları sorma ve yanıtlama gücü veriyor.

Webb, Amerikan inovasyonuna yapılan bir yatırım olmasının yanı sıra, Nasa’nın mümkün olduğu bilinen şeylerin sınırlarını zorlamak için ‘yapabilirim ruhunu’ paylaşan uluslararası ortaklarıyla mümkün kılınan bilimsel bir başarıdır.

Binlerce mühendis, bilim insanı ve lider bu göreve hayatlarının tutkusunu kattılar ve onların çabaları evrenin kökenine ve bizim evrendeki yerimize ilişkin anlayışımızı geliştirmeye devam edecek.” dedi.

Uzay ajansı, Webb’in ilk görüntülerinin yıldönümü için Çarşamba gecesi bilim insanlarının teleskobun keşifler ve insanların güneş sistemini anlaması üzerindeki etkisini tartışacakları bir canlı yayın etkinliği de dahil olmak üzere bir hafta sürecek bir “kutlama” düzenledi.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş